2008.12.19-22. Péntek - Hétfő

Maratoni BISbütykülős hétvégét tartottunk. :)

Péntek az ablaktörlők és a 7 literes fogyasztás napja

Pénteken azzal kezdődött, hogy Szombathelyről hazafele jövet szakadó esőben, nagy forgalomban, koromsötétben leesett a jobb oldali ablaktörlőm, és magával törte a bal oldali lapátot. Ezután kellett vagy két zsák mák, hogy minden úgy alakuljon, hogy egyben hazaérjek én és az autóm is.
Az első mák az volt, hogy minden letört-leesett cucc a csomagtérfedőn maradt. Megálltam, leszedtem a bal oldali csupasz kart, és a helyére tettem a jobbost. Egy törlővel indultam tovább, mikor pár száz méter után leesett az is, de most az útra. Satu, visszarohantam, ekkor jött a második mák, mert az én sávomban nem jött egy autó sem, szembe viszont sok, így láttam a sötétben, hogy hol az ablaktörlő, épségben volt, felszedtem. Ekkor jött egy nagyon nagy idióta ötlet, miszerint megpróbálok tovább haladni ablaktörlő nélkül, szakadó esőben. Mikor pár száz méter után a fehér útfestések összekavarodtak, és egyszer csak szembe jött egy útjelzőtábla, (Durva környék ez a Győr, vigyázzatok!) amit sikerült satuzva kormányelrántással kikerülnöm, úgy gondoltam, össze kéne hozni valamit a meglévő cuccokból. Ráraktam a balos ablaktörlőkarra a letört balos lapátot, mivel rájöttem, hogy ugyan eltört a felfogó része, de ha jól rányomom, akkor használható. Így egy törlővel, de sikeresen hazaértem, közben Győrben Dömivel boltoltunk, odaadtam neki a jobbos "maradék" automata övemet.
Ja.... dehogy értem haza. Vagy 20 km-rel Sárosfa előtt leállt a kisautó,kifogyott a benzin. Telitank óta 300 km volt benne... (mint tudjuk benzinszintjeladó hiányában átlagfogyasztás és km-ek alapján autóztam) Kb. 7 literes fogyasztás, az azért hoppá, de ráfogtam a 60 km városi autókázásra, a téli gumikra, meg a hidegre. A történet Hepi Endere végződött, ugyanis öcsém eljött értem, meg hozott egy kanna benzint is.

Szombat a benzintartály, a ventilátor, a váltóolaj és a WD 40 napja

Délelőtt 11-kor kezdődött a műszak. Először is öcsémmel felemeltük a kisautót, hogy lehessen aláférni, mert szerelőakna sajnos nem volt (fűtött garázs viszont igen :) ). Bemelegítésként öcsém a meglévő két ventilátorból eszkábált egy "gyári" BIS-eset. Mindezt én segítőkészen néztem. Káblekötözgetés után újra kétállású lett a venti, ez kipipálva. :) (Persze nem tökéletes, mert a műszerfalon a kapcsoló továbbra is  hibás, így az erősebbik fokozat bekapcsolásához kicsit játszani kell, valahol a kettő közt "félúton" találom meg.)

Aztán tegnapi benzinelfogyós eset után hirtelen felindulásból leszedtük a benzintartályt, hogy a jeladót kicseréljük, mivel volt itthon egy használt, de működő darab. A tank külsejéről hántani lehetett a festéket, rozsdás volt, meg a régi jeladó is be volt rohadva, mint állat. Míg tesóm ledrótkefélte meg kátrányos festékkel lekente a tartályt ("Tavaszig jó lesz, aztán majd lesz új" szlogennel), addig én leszedtem a karbit ("Ha már robbantjuk az autót, akkor robbantsuk rendesen!" szlogennel). Ezenkívül leszedtem a légszűrőházat meg az önindítót is, aztán kicsavaroztam a váltó olajbeöntő csavarát (24-es hatlapfejű csavar). Itt köszönném meg a Szervizkönyves segítséget a témában Tibee-nak és Hollonak, valamint KeMának és Pocoknak is :) .
Kiderült, hogy a váltó olajleeresztője 12-es imbuszos ( Mágnessel a közepén! Lehet, hogy ez se gyári, mert a motoré 14-es volt, nem gyári). Miután benzinben átmostam a karbit, elmentünk a falu végibe' imbuszkulcsért, mert otthon nem volt. Ezután leengedtük az olajat a váltóból.

Amíg folydogált ki, addig ráhangoldótam a WD 40-re. :) Leszedtem az ajtókárpitokat és befújtam vele mindkét zárat. Tényleg csodát művel!!! Nem kommentálom, aki ismeri, tudja miről van szó, aki nem, az meg okvetlen kérjen a Jézuskától! :) Köszi a tippet Laceeee-nak. Ezen felbuzdulva minden lehetséges helyen befújtam az autót. :) Az ajtózsanérokat, a csomagtérfedél zsanérjait, ma a sportülések sínjeit, tesóm az utcakaput, berohadt csavarokat. Arra is gondoltam, hogy kéne egy nagy tartályba WD 40-et tenni, és az autót beáztatni abba. Lehet minden baját megjavítaná. :)

Miután tesóm lefestette a tartályt, fellógatta száradni. Maradt még pár deci benzin a tartályban, mondhatni szerencsére. Egy idő után azt vettük észre, hogy a kátrányfesték kopik le, a tank alatt meg tócsa van, benzinből. Természetesen lyukas volt a tank, de a rohadás meg a féligfesték még tartotta a frontot, míg a helyén volt az autón. A szivárgás azonban a fogyasztáson meglátszott. Megkerestük a lyukat, a tartály illesztése alatt a hajlatban, vagyis nagyjából a fele alatt volt valamivel. Tesóm betapasztotta valami szilikonos(?) üvegszigetelős pasztával (előtte kipróbáltuk, és nem oldja a benzin). Szóval szerencsénkre kiderült ez is,pedig nem is emiatt vettük le a tankot, remélem minden rendben lesz.

Mindez alatt magunkba Keltet, a váltóba pedig  Castrol Manual 80 W90-es olajat töltöttünk. Mivel nekünk nem ízlett, a váltóba került a Liqui Moly váltóolajadalék is. :)

Vasárnap az összeszerelés és teppelés napja

Elsőként áfújtuk kompresszorral a karbit, majd visszaraktuk a helyére a megszáradt benzintankot. Minden múkodik, benzinszintet jelzi, hurrá! Ilyen se volt még, mióta nálunk van az autó! Nagy élmény! :)
Aztán karbi, öníndító, légszűrők is visszakerültek a helyükre (tiszta karbihoz új legszűrő dukál :) ) Benzincsövek visszakötve (új benzinszűrővel), motorindítás sikeres volt, alapjáraton kicsit állítottunk, aztán mentünk egy kört a benzinkútra, kibróbálni, minden klappol-e. Minden rendben volt. :)

A nap további részét az esztétikára fordítottam.
Gabi703-tól boltolt BIS-es cuccokat kiteppeltük kistesómmal. (teppel, teppez [szlk, TEP márkanévből] Fv (biz) <szőnyeget, kárpitot> tisztítószerrel tisztít), majd kiraktam őket száradni. Úgy döntöttem, hogy a fekete műbőr ajtókárpitokat lecserélem BIS-esre, mert nagyon szép állapotúak az új szerzemények. Ezenkívül az "új" hátsóülést is beszerelem holnap, bár ezek sem illenek majd az "új" sportülésekhez, de mégis csak jobban mutatnak, mint a gyári szétszakadt hátsóülésre húzott undorító lila-szürke-kopott színű üléshuzatok.

Mindez a száradás után holnap kerül sorra. Ma pedig kiporszívóztam és áttöröltem az egész utasteret, meg lefújtam bőrápolóval. Ekkor vettem észre, hogy az első doblemezek aljánál, a szőnyeg alatt vizes a placc. Nem találtam semilyen lyukat, remélem csak arról van szó, hogy gumitálca hiányában a behordott víz ott állt meg. Holnap berakom a gumitálcákat is, remélem nem lesz nagyobb gond.

Hepi Endre most nem jött, mert kiderült, hogy a jobb oldali ablaktörlő azért esett le, mert simára kopott a kar belső része, ami a mechanikára illeszkedik. Meg amire illeszkedik, az is simára kopott. A bal oldali pöcsön meg letört a fehér műanyag rész, szóval lötyög, de az még működik. Úgyhogy most marad egykaros az ablaktörlő.:S Kéne néznem új mechanikát karokkal együtt (arról nem is beszélek, hogy a Nóném meg a Bakony típusú ablaktörlőlapátokat is le kéne cserélni:S).

Hétfő

Ma kis pozsonyi kirándulás után folytattam az autó összerakását. Vacakolós meló volt, elment vele az idő. Visszaraktam a tegnap kiszedett kárpitokat az első kerékdobokra, meg a szőnyeg is a helyére került. Aztán csavaroztam a BIS ajtókárpitokra zsebecskéket és azok is helyükre kerültek. Szépek, csak a bal oldali belső kilincsnek nincs műanyag kerete. Bontózás lesz úgy is. Persze megint kiporszívóztam az egész utasteret.

Visszaszereltem a hátsó ülést is, sajnos nem lett jó vége. Már az elején láttam, hogy a háttámla kárpitja nem fogja kibírni. Természetesen ki is szakadt a legkényesebb helyen (a felső részén volt a leginkább elfáradva a szövet). Úgyhogy sokkal előbbre nem vagyok, mint voltam, mert ez is szakadt lett, valamit oda ki kell találnom.:S Azonban az ülőrész az csinos.

Persze mókáztam ma is a WD40-nel. Befújtam az ajtókárpit csavarjait, az első és a hátsó csomagtér zárszerkezeteit, meg a tanksapkáét is. :)

Egyelőre ennyi fért bele a pogramba, lassan karácsony is lesz, mással is kell foglalkozni. :) Pedig lenne még mit csinálni az autón is, de majd egy következő alkalommal.

Kommentek

Egér

Tisztességes népek vagytok :) A gumitálca igen hasznos dolog ám, ha megáll ott a víz hosszan, abból csak baj van.
És vigyázz a tyúkszaros életedre ;) :)

Buszos Petya

Látom nem unatkoztatok. :D :D

A vakon vezetés is jófajta extrém sport, örülök, hogy megúsztad. Nekem most pénteken nyílt alkalmam gyakorolni, mert vagy gyengélkedik a párátlanító ventim, vagy pedig a fasztuggyamiva'.

Tibee

Örülök, hogy sikerült a hadmûvelet. Betöltõ simán kijött? Az egyik váltómon az egyszer az istenért sem akart kijönni, mert köcsög. :D

CsuTee

Minek vettétek le az önbeindító evektromos készüléket? :)

Sztancsik Viktor

Tibee #27135:
Én az olajteknõ leeresztõcsavarjával jártam így... De nálam még köcsögebb volt, mert csak olajteknõ leszedésével tudtam olajat cserélni. :D

Horváth András

Egér #27124:
Tegnap még megnéztem, és valóban csak arról lehet szó, hogy behordtuk a vizet és megállt. Azóta már kiszáradt.

Buszos Petya #27132:
Év közben mindig csak másfél napokra járok haza, valamikor be kell pótolni az elmaradásokat. :) Ventit hozd el hozzánk, tesóm megcsinálja. Lehet választani 1, 2, 3 állású, vagy légkondi funkció közül, attól függ mennyi sört hozol. :)

Tibee #27135:
Betöltõt megkínáltam kis benzinnel meg wd40-nel, után gondolkodás nélkül kijött. Csodálkoztam én is. A leeresztõ köcsögösködött, de a kalapács belátásra bírta. :)

CsuTee #27139:
Azért vettük le az emetromos beindítót, mert a beindítót azért vettük le, az emetromosat, hogy a beöntõcsavarhoz még jobban hozzá lehessen férni a beöntõnyíláshoz, ezenkívül megtisztítás céljából is vettük le, ezért vettük le az önbeindító emetromos készüléket! :)

Sztancsik Viktor #27140:
Mé' nem ültetted le a gépet p§icsára, oszt' menté vele pár kilométert a 86-os fõúton? Lejött volna róla minden, ami azelõtt nem akart. :)

Plósz Gyula

Horváth András #27144:
Kész vagy??? :D :D

Horváth András

Plósz Gyula #27145:
Így visszaolvasva a válaszaimat jogosnak érzem a kérdésed, kedves ZGY, de negatív választ kell, hogy adjak. :D :D :D Messze még a Szilveszter. ;) :)

CsuTee

Horváth András #27144:
Öcsééém nem te vagy azon a felvételen??? :D :D :D
Olyan jól utánoztad hogy ezért érdemes volt ma felkelni :D

Horváth András

CsuTee #27154:
Lehet, hogy én voltam, csak nem tudok róla. :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!