2009.04.13. Hétfő

A legutóbbi jelentkezés óta eltelt idő főként a motor körül forgott, de történtek más említésre méltó dolgok is...

Március utolsó hetében elmentünk a gumis bácsihoz, végre nyári gumikon gurul az autóka. Kérdésemre ajánlott egy gépműhelyt, ahova aznap el is mentem. Tudniillik Csanakkal beszéltem előtte, aki nem mondott biztatókat a győri hengerpersely gyártatással kapcsolatban. Úgy döntöttem, Szombathelyen is körülnézek ez ügyben, így kerültem a Vass-Gép Bt.-hez, ahol meglepő módon készségesen fogadott a főnök, még meglepőbb módon ismerte és volt is már dolga BIS-szel (!). Ha mindez nem elég, akkor elmondom, hogy kinyitott egy szekrényt, ahonnan kiborult egy szétbontott BIS moci jó pár darabja - a blokkon kívül majdnem minden ;) ). Első körben a felfúrást ajánlotta (12 ezerért tud szerezni egy pár túlméretes dugattyú-gyűrű-csapszeg garnitúrát... plusz 10 a munka, és voltak kilátások új perselyekre is). Első találkozás után fülig érő mosollyal az arcomon mentem haza, úgy éreztem csoda történt.

Csakhogy, minden csoda három napig tart, amibe már sokszor belefutottam. A gyanús dolgok hatványozódtak, dumáltam Csanakkal, aki nem ajánlotta a felfúrást a perselyfal vékonysága miatt. Második alkalommal máshogy alakultak a dolgok. Faszikámnak mondtam, hogy a szerelőm nem ajánlja a felfúrást, erre rávágta, hogy ez hülyeség, mert a BIS perselynek olyan falvastagsága van, hogy gyárilag is vékonyabb lehetne, és kötötte az ebe-takaróhoz, hogy a felfúrás jó lesz oda, 22-25 ezerből megvan és már mehet is. Én meg ott voltam két "szakember" álláspontja között laikusként...Kurvára nem tetszett neki, hogy tárgyalgatni akarok az ügyben, látszott rajta, hogy nincs ehhez szokva! ("Az előbb hoztak egy egymilliós megrendelést a hathengeres dzsondérre, arról nem tárgyaltam ennyit..." Mondom: "Eddig egy helyen láttam túlméretes garnitúrát, ott 24 kHUF, itt hogyhogy 12?" "Valószínűleg, mert a másik helyen 100%-os haszonnal adják tovább, én meg 0%-kal adom..." jellegű.)

Vérbeli üzletemberrel volt dolgom, aki képes azt is elhitetni az emberrel, hogy a szar habbal jobb mint a somlói. De amikor rákérdeztem a dolgokra elszakadt nála minden és legszívesebben kivágott volna a retekbe, majd széles mosollyal kezet nyújtott és a döntésemre bízta az ügyet, szívesen vár vissza. :)

Szóval ezután is rágódtam, Csanakkal beszéltem újra, aki jelezte, hogy talán valami trágyaléből vagy ajtókilincsből gyártott garnitúra lehet az a 12 kHUF-os szett, nem biztos, hogy egy-két évnél többet kibírna... Az igazság odaát van, de Csanakban jobban megbízom, mint egy jöttment emberben.

Ekkor jutott eszembe a motor, amit legutóbbi bontós látogatásom során láttam. Ugyanis pár nappal előtte beszereztem egy bontott laprugót és egy BIS motortartó gumit. Laprugóval annyi a terv, hogy szétszedés, festés, új kengyelekkel, szilentekkel összerakás. Kérdeztem veztengely, mondta külön nincs, egyben motor van...

Időközben történtek más dolgok is. Miki művésznevű kollégával boltoltam egy szép BIS karbit, aminek nagyon örülök, mert ritkaságszámba megy már. Az alja kicsit hullámos, de majd me'sikóójuk'. Győrben Csanak megállapította, hogy a váltó valószínűleg azért kopog, mert az egyes fogaskerék van megroggyanva. Lehet vele járni, de...
Az oldtimerperfekt.hu oldalról rendeltem alváz- és üregvédő löttyöket, jövő héten várható az érkezésük, aztán valami helyet kéne találnom a kenyegetésre. :)

Nagypénteken kiderült, hogy a következő két hónapban nem lesz munkám, ennek örömére elmentem és megvettem a motort a bontóban. :) Főtengely nem lötyög, vezlánc lóg, mint állat, de körbeforog szépen a motor. Mellékesen becserkésztem egy működő kétállású ventikapcsolót is (enyémnek a második állása vacakol), meg egy gyári hátsóajtózár gumigyűrűt szigetelőszivaccsal. :)

Az elképzelés az, hogy a motor kis felújítás után üzembe kerül, a mostanival meg addig lehet kísérletezgetni, meg kideríteni az olajfolyás/zabálás okát, stb. A kis felújítás még nem tudom mit takar, mondjuk meg kéne bontani a motort, mert az egyik hengerben gyengébb a kompresszió. Ki tudja mi lesz, nem hiányzott ez a pénztelenség, de a motorral valamit lépni kell.:(

Tegnapelőtt, szombaton, bemutattam a régi somorjai arcoknak a kis gépet, akik utoljára 4 éve látták, nem  épp fényes állapotban, bejött mindenkinek. Páran élménykörúton is részt vettek. ;) :)

Elég fontos esemény az is, hogy tegnap lemostam az autót, már csak azért, mert utoljára kanizsai talikor volt lemosva, ha jól emlékszem... Trógerság.:( Most viszont annál jobb ránézni, persze nem mindenhova, mert azért a garázstalan téli műszak megtette a hatását. Az elején gyűlnek az apró fehér pöttyök, a küszöb és a kerékjáratok alján itt-ott ledobta a festéket, plusz van egy nagyon csúnya függőleges "törés" a jobb küszöbön.:( Arról nem is beszélve, hogy egy alapos polírozás is ráférne, mert a fehér tető kényes nagyon, de azon majd legközelebb segítünk. Remélem egyszer még megadatik neki a (még) jobb sors. :)

Ma lányok helyett a motort locsoltam, de a kölnivíz nem vitte le a fél centis olajsarat, így elővettem a benzinkannát. :) Utána átnyomtam még gőzborotvával is, majd leszedtem a szelepfedelet, nem mintha tudtam volna bármi érdemlegeset is csinálni alatta, kicsit ledrótkeféltem. :) Leszedtem az olajszűrőt is, ott is volt minden csúnyaság, valszeg soha nem volt még leszedve... Hígítóval tisztára mostam. Olajbeöntősapkáról letörtem az alsó tárcsát, kapott másikat. Jobban szétbontani még nem akartam, mert arról is volt szó, hogy beindítjuk... Persze Gábor nincs itthon, én meg megfutamodtam a felelősség elől. :) Egyébként bontós bácsi azt mondta, hogy működőképes volt, amikor odakerült.

Egyelőre ennyi a történet, el kéne kezdenem beszerezni a dolgokat a felújításhoz, hogy Csanak bácsinál csak szétszedés-összerakás legyen, nem pedig fél éves pit stop. :)
Jobb helyet nem találtam neki:) Akkezdet Raszta dógoz Ilyen lett e' Meg ilyen Ebből látszik valami különös? Volt benne anyag Ebben is Ennyi... Legalább ez szép:) A beszerzés egyik pillanata Szerdahelyen láttuk 131 Fürgyééé Aztaaa, ilyen szép az autóm? guminyi na és a laprugó

Kommentek

Buszos Petya

Jól tetted, hogy nem hagytad átkúrni magad. Gondolom a csávónak jól jött volna, hogy megcsinál egy rövid élettartamú motort, hogy aztán minél elõbb visszavidd neki, aztán megint lehúzzanak.

Siffi

A mosás utáni képen szépen csillog az autó :P

Horváth András

Bakter, megint egy rohadt regényt írtam! Nem bírtam rövidebbre fogni. :)

Buszos Petya #32101:
És akkor arról még nem is beszéltem, hogy mi van, ha fúrás közben félúton derül ki, hogy repedt vagy szar a persely, ugrott a péz vagy mi? (Annak ellenére mondom, hogy két perselyfúrásért 10 rugó nem is olyan sok.) Meg az is, hogy nem gyári a blokkban a persely, egy másik mociból lett áttéve. Csanak azt mondta, lehet megcsavarodna benne fúrás közben... Sajnos nem látni bele a mociba kívülrõl.:(

Siffi #32102:
Ááá, csak fotosopp! :) Három hét múlva talán szerepet kap már a Stiffi-féle csodapaszta is. ;) :)

Buszos Petya

Horváth András #32105: Mondjuk ha már fúrás közben elbaszódik a persely, akkor annak a költségét a mûhely bukja.

Egyébként meg szép az a 131-es. Ez egy kis hátsó lámpás, korai verzió. A színe is baromira bejövõs, az egyik legszebb gyári Fiat-szín. :)

VadMacs

Na vazz... :)
És mikor tolod ide eccer a búrádat? :D

CsuTee

Francba , peddig már kezdtem reménykedni hogy én is ott csináltatom a perselyeimet :)

Horváth András

Buszos Petya #32114:
Nebassz, hogy az gyári Fiat szín! Teljesen azt, hittem, hogy újrafújták... Ebben a megvilágításban már majdnem tetszik. :)

VadMacs #32143:
Tegnap voltam NK-n is, de csak egy rövid délután erejéig. :)

CsuTee #32144:
Kettõ közül még csak az egyik gyõrri hely ugrott, a másikkal még Csanak tárgyal, abból még lehet valami, én is abban bízom. ;) :)

KG

Valóban szép az autód. :)

Gumikesztyû rulez! :D :D :D :D

CsuTee

Tegnap vittem a BIS hengerfejet síkoltatni, és egy olyan fickó jött ki a mûhelybõl aki kiköpött olyan mint te :D
Rögtön dobtam egy hátast :D :D :D

obrotka gyula

Motorkában szerintem még olajat sem cseréltek. :(
Ellenben valamiért kezd tetszeni a BIS motornak a formája. :)

Tütü szép lett a mosás után, de csak elölrõl. :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!