2010.08.28. Szombat

Annyi a változás, hogy a tulaj azt mondta, hogy tüntessem el az autót a raktárból, ahol eddig állt, mert átalakítások lesznek.

Mivel két hónap alatt semmit nem tettem azért, hogy jobb helyet találjak neki, sőt járóképes sem lett magától, most össze kell magam kapnom.

Megnéztem a kuplungot, ami az ütközés óta "be van esve", de segíteni nem tudtam rajta. A bovden laza, nem tudom pontosan mi lehet a baja, még sosem nyúltam a bovdenhez. A pedáloknál kéne valami tartó-támasztónak lenni, vagy maga a bovden tartja a kuplungpedált magasan? Megnyúlhatott a bovden? A pedáltartó lemez (tűzfal) nem sérült, csak a felette lévő lemez nyomódott be. Beljebb csavartam a váltón lévő karnál a csavart, de így sem feszült meg. Ha meghúzom, akkor "feljön" a helyére a pedál - a pedálnál sincs elszakadva.

Sajnos a raktáron kívül más helyet nem találok az autónak Szombathelyen, most épp azon vagyok, hogy utánfutót bérelek és elviszem haza az autót Sárosfára, igaz ott is csak az udvaron tudna állni.

Egyébként voltak történések...

Július közepén Dunaszerdahelyen eladásra kínáltak egy 1988-as "katonazöld" Polskit. 37 ezer km-t futott, 550 Euroért. Nagypapitól maradt hagyatéki tárgyalás után, végig garázsban tartott, kifogástalan állapotú, eredeti vásárlási számlával, meg minden. Kedves győri klubtársak (Dömi, Stiffi) el is vállalták, hogy szerda délután elmegyünk megnézni az autót, illetve nyélbe ütni az üzletet annak ellenére, hogy sem az FL Polski, sem a szín nem a kedvencem. Minden meg volt rendezve, mikor kedden magához rendelte Kanizsára legkedvesebb menyasszonyomat az édesapja. A találkozás után egy autóval tért vissza Szombathelyre, aminek az volt a neve, hogy "Ez mostantól a miénk". Így néz ki egy diplomaosztós ajándék kedvenc apósomtól... A másnapi Polski vásárlás nyilván elmaradt.

Ez az egyik ok, ami kevésbé aktuálissá tette a Polski témát.

Túl fiatal vagyok ahhoz, hogy komoly autóval járjak, és komoly tervek legyenek a fejemben, de elvetem a BIS felújítási projektet, és a mostani állás szerint bontás lesz a vége - már ha kiderítem, hogy kedves hazámban mi is ennek a mikéntje.

Ha kiteríteném lapjaimat, akkor az látszana, hogy egy tökéletesen gyári állapotú, teljesen rozsda- és lakatolásmentes Polskira vágyom, amit megtartanék nagyjából gyári állapotúnak. Tudom, nincs olyan Polski, ami csak úgy megy, és nem kell rá költeni, de ahogy a tanácsoknál is mindig elhangzik: a kasztnifelújítás az, ami a pénzt viszi, a többi reális áron fut. Egy Polski kéne olyan kasztnival, amibe ha kell, érdemes invesztálni, amit elég ápolni és főleg nem kell lakatolni. Véleményem szerint ha egy Polskit lakatolni kell, akkor vagy lásson hozzá az ember úgy, mint OGY/KG/Robi/Tibee (hülye dolog a nevek sorolása, de nem tudok gyűjtőfogalmat erre a kategóriára), vagy sehogy. Úgy meg semmiképp, ahogy én csináltam a BIS-szel, mert az egyrészt kurva sokba került, másrészt semmi értelme.

Hullámzós az egész történethez a hozzáállásom. A legelső "vége" után jött egy "talán lesz belőle valami", most megint a "vége" álláson van a kapcsoló.
Sokat töröm a fejem az egészen...
Eddig jóval több, mint fél millió forintos összeg van az autóban (nagyon szar leírni azt, hogy 800 ezer Forint :) ), de kéne még egyszer ennyi, hogy újra autó legyen. Mert az oké, hogy mondjuk 100-150 ezerből (?) rendbehozom az elejét, de attól még ott van az autó többi 2/3-a. Nem fogom sorolni mindet, de a kasztnival van a legnagyobb bajom. Hiába rakom rendbe azt a részt, ami most sérült, attól még a laprugótartó lemez rohad, meg a belső kerékdobok is. Hiába a sok klubos felajánlás a külső lemezekre, belső kerékdobokat, komplett csomagtartó fenéklemezt nem lehet csak úgy szerezni. Arról ne is beszéljek, hogy megbízható lakatost sem ismerek.

Az ilyen jellegű hobbyautózást nem a magam fajta anyagi hátterű gyerekeknek találták ki. Ezt nyilván eddig is tudtam, de egy idő után az ember rájön, hogy nem arról szól az élet, hogy nélkülözve, kuporgatva, kölcsönökből tartson fent/újítson fel egy hobbyautót. Annak ellenére, hogy most már van "igazi" munkahelyem, nem tudok megfelelő összeget fordítani a BIS felújítására. Ha tudnék hiteleket felvenni, valószínűleg azt sem az autóra kéne költenem. Sajnos vagy nem sajnos, de vannak fontosabb dolgok ennél. Ilyesmi mókába az fogjon, akinek van olyan keresete, amiből kellemesen megél, családot alapít (opcionális :) ), házat épít (opcionális :) ), és emellett még marad átlagban havi pár 10 ezer, amit nevetve, szórakozva a hobbyjára - ez esetben az autójára - fordíthat.

Summa summarum: Hiába kapcsolódik ezer élmény az autómhoz, és hiába költöttem eddig sok pénzt rá, most nulláról kéne kezdenem, mégpedig egy komplett lakatolással, futómű, fék, motor és váltó felújítással folytatva, amihez legalább akkora összeg kéne, mint amennyiben eddig van.
A másik járható út pedig egy említett állapotú Polski vásárlása lenne. Ezzel kapcsolatban az első helyen egy BIS lenne (0,00001%-os az esély), második helyen egy '85-'86 körüli Polski (30-40%-os esély), harmadik helyen pedig valami '88-'90 körüli Polski (70-80%) - azonban nagyműszerfalas, nagylégbeömlős, díszléces Polskit nem akarnék.

Csók :)

Kommentek

Andrei

hát sajnálom a bist, de amit leírtál, az teljesen így van, szerezz egy kismûszerfalas légest korrekt összegért és polskizz tovább, a bis meg mehet a sátorgarázsba az udvarra, lehet 5 év múlva elõveszed és felújítod
nem egy polskiról tudok ami több mint 5 éve áll garázsban és "majd lesz valami"

amúgy ha elbontod, a bis difire stipi stopi :)

Marczin János

Kuplung szerintem munkahenger karmantyús lehet - talán ...

Plósz Gyula

hatalmas írás testvérem ;)
korrekt :)


Marczin János #46987:
sima bowdenes a kuplung.

Horváth András

Andrei #46984:
Ez a verzió is lehetséges, csak itt van a " Polskis kapuzárási pánik": letelt a 10 év, egyre kevesebb a jó minõségû alkatrész, az áruk is megy felfele, 5 év múlva nekiállni ilyesminek kész öngyi.

Marczin János #46987:
Plósz Gyula #46988: /2
Köszi, Gyula, már azt hittem, hogy megint elõkerül egy alkatrész a Polskiban, amirõl eddig nem is hallottam. :)

Marczin János

Plósz Gyula #46988: /2

Horváth András #46990:/2
Bocsi ezt nem tudtam .Ismét picivel többet tudok a Póckiról .
Engem a Ladikban szopatott ez amikor megvettem ,így egybõl ez ugrott be .
Sorry ! :)

Marczin János

Egyébként ahogyan kiterítenéd a lapjaidat ,iszonyatos módon megértelek és nagyon egyetértek Veled a lakatos-ügyben .
Ugyanebben a cipõben járok és csak õrlõdik az ember ... :(
Sajnálom az autót ,ugyanakkor tudom azt hogy nem tudok kivitelezni egy teljes felújítást .
Pedig dehogy kéne nekem más autó ! Vagy legalább is ha pénzem lenne egy igazi felújításra ,akkor maradna valóban hobbiautó ,mint pl. Robinak a Pócki .
De erre ESÉLYEM SINCS ! S úgy látom Te is pontosan így érzel ...
Plusz az embernek csak napról-napra jobban fáj a tehetetlenség ... :( :( :(

Horváth András

Marczin János #46991:
Hát ez legyen a legnagyobb baj, Jani bá'! :)

Marczin János #46992:
Errõl van szó sajnos, hasonló cipõben járunk.:(
Amúgy csak addig nagy a szám, amíg nem látom az autót élõben. Amint kimegyek hozzá, mindig meglágyul a szívem és jönnek a bonyolult gondolatok... De sajnos le kell szállni a földre.

Buszos Petya

Ejj öcsém, szar ezt így olvasni, de ha végiggondoljuk valóban semmilyen észérv nem szól a mi hobbiból tartott szarjaink mellett. :(
Akármi is lesz a BIS sorsa, teljesen érthetõ és elfogadható lesz a döntésed. Egyre inkább úgy érzem én is, hogy kurvára bele fog törni a bicskám a jelenlegi gépparkom fenntartásába (illetve felújításába), de hát itt már nem adom fel, ha kell, velük pusztulok. Rakkenroll. :D :D

VadMacs

Nekem (nálunk) is vannak gondjaim a fenntartással kapcsolatban, de elsõ az hogy maradjanak. Ha kell, akár évekig leállítom az egyiket vagy mindkettõt, de megszabadulni nem akarok tõlük. Nekem is egyszerûbb lenne kidobni az egészet, mert az olcsóbb egy másik, de én ragaszkodó típus vagyok... :)

Horváth András

Buszos Petya #46995:
Nem akarok itt hervasztani senkit, csak leírtam a fejemben kavargó dolgokat, lehet beszélgetni. :) Azt meg már rég óta tudjuk, hogy nem az észérvek síkján mozognak a dolgaink. Én is elmegyek sokáig, de sajnos már érzem a határaimat.

VadMacs #46996:
Hehe. Ragaszkodó típus a VadMacs... :)
Ha csak arról szólna, ki mennyire ragaszkodik a tárgyakhoz, minden rendben lenne. Ez nem errõl szól sajnos. Nem garasokról beszélünk, hanem százezres nagyságrendekrõl, ami mifelénk nem gurul csak úgy a csomagtartóba. :)
Buziság ennyit emlegetni az anyagiakat, de most nagyon errõl a részrõl látom a hobbis dolgaimat.

Buszos Petya

Horváth András #46997: Lehet beszélgetni, ha már nyári talin úgyse voltál. Pedig azé' csak megittam volna veled is egy pofa sört. :)
Néha egyébként eljátszom a gondolattal, hogy mennyi gondtól szabadulnék meg hirtelen ha ezt a három szart, ami jelenleg a birtokomban van eladom a 'csába, és veszek egy kettes Golfot, egy Skoda Feliciát, vagy egy régi Swiftet. De az valahogy nem én lennék...

Egyébként a hobbi tényleg addig jó, amíg élvezi az ember, ha túl nagy lemondást követel, ha folyton élére kell állítani a garast, akkor az esetenként félmegoldásokba fog kényszeríteni, és az se neked, se az autónak nem jó.

KeMa

Ha nem tudod hol raktározni, akkor én tudok neked ajánlani Szombathely mellett kábé 20 km-re, Csepregen egy garázst, ahol kicsit rendet kéne tenni. Ott elállhat jódarabig, ingyen és bérmentve. Még aknája is van ;)

obrotka gyula

Ugyan ezt már átbeszéltük négyszemközt is, de most is csak azt tudom mondani, hogy ne emésszed magad. Próbálja meg eltenni 100-150.000 forintot, használjátok a Citroent és amikor jön egy jó Pócki, akkor tessék telefonálni és elmenni érte. BIS-t bontsad szét, szerintem abból is lesz egy kis zseton.

Egy kérésem lenne csak. Te ne járj úgy, mint a miskolci Gergõ.

Egér

Sajnálom ezt az autót, de semmi értelme nem lenne elkezdeni mindent nulláról.
Jó volna, ha sikerülne valamikor egyszer egy másikat szerezned.
Mi drukkolunk nagyon.

Horváth András

Buszos Petya #46998:
1/ Jogos.:(
2/ Kettes Golfingerrel még lehetne is kezdeni valamit. Szõré is nagyon bejövõs.
3/ Errõl próbáltam gügyögni a bejegyzésben, de te kommunikáció szakos vagy, neked jobban megy. ;) :)

KeMa #47002:
Köszi a felajánlást, többirõl beszéltünk. :)

obrotka gyula #47004:
Gergõs sztoriból annyit tudok, hogy volt egy szép szürke Polskija, karambol, pénzgyûjtés a klub részérõl az újrakezdéshez, aztán meg semmi folytatás az õ részérõl. Arra célzol, hogy ne tûnjek el, mint õ?

Egér #47009:
Természetesen nem ígérek semmit, de megteszem amit lehet...

obrotka gyula

Horváth András #47014:
Igen, ilyesmire gondolok.
Arról már nem is beszélek, hogy sokkal jobb arc vagy, mint õ. :) :)

Karki

A döntés a tied, de szerintem érdemes lenne félretenned a gépet akár évekig is, amikor már lesz rá zseton. közben apránként lehetne hozzá gyûjteni a cuccokat.

Buszos Petya

Horváth András #47014:
1.) Bepótoljuk, amint lehet. Maximum megtámogatjuk egy kis késedelmi pótlékkal, egy kis Unimukk formájában. :D :D
2.) A kettesgófnak egy nagy baja van: hogy elsõkerekes. Ha rávinné a lélek, akkor nem tuningolgatnám. Persze egy szép garnitúra felni azért még beleférne, meg körbe fehér indexek, meg...
3.) Asszem jobban elmondtad, mint én. :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!