Archívum: 2008 (30)

2008.12.19-22. Péntek - Hétfő

Maratoni BISbütykülős hétvégét tartottunk. :)

Péntek az ablaktörlők és a 7 literes fogyasztás napja

Pénteken azzal kezdődött, hogy Szombathelyről hazafele jövet szakadó esőben, nagy forgalomban, koromsötétben leesett a jobb oldali ablaktörlőm, és magával törte a bal oldali lapátot. Ezután kellett vagy két zsák mák, hogy minden úgy alakuljon, hogy egyben hazaérjek én és az autóm is.
Az első mák az volt, hogy minden letört-leesett cucc a csomagtérfedőn maradt. Megálltam, leszedtem a bal oldali csupasz kart, és a helyére tettem a jobbost. Egy törlővel indultam tovább, mikor pár száz méter után leesett az is, de most az útra. Satu, visszarohantam, ekkor jött a második mák, mert az én sávomban nem jött egy autó sem, szembe viszont sok, így láttam a sötétben, hogy hol az ablaktörlő, épségben volt, felszedtem. Ekkor jött egy nagyon nagy idióta ötlet, miszerint megpróbálok tovább haladni ablaktörlő nélkül, szakadó esőben. Mikor pár száz méter után a fehér útfestések összekavarodtak, és egyszer csak szembe jött egy útjelzőtábla, (Durva környék ez a Győr, vigyázzatok!) amit sikerült satuzva kormányelrántással kikerülnöm, úgy gondoltam, össze kéne hozni valamit a meglévő cuccokból. Ráraktam a balos ablaktörlőkarra a letört balos lapátot, mivel rájöttem, hogy ugyan eltört a felfogó része, de ha jól rányomom, akkor használható. Így egy törlővel, de sikeresen hazaértem, közben Győrben Dömivel boltoltunk, odaadtam neki a jobbos "maradék" automata övemet.
Ja.... dehogy értem haza. Vagy 20 km-rel Sárosfa előtt leállt a kisautó,kifogyott a benzin. Telitank óta 300 km volt benne... (mint tudjuk benzinszintjeladó hiányában átlagfogyasztás és km-ek alapján autóztam) Kb. 7 literes fogyasztás, az azért hoppá, de ráfogtam a 60 km városi autókázásra, a téli gumikra, meg a hidegre. A történet Hepi Endere végződött, ugyanis öcsém eljött értem, meg hozott egy kanna benzint is.

Szombat a benzintartály, a ventilátor, a váltóolaj és a WD 40 napja

Délelőtt 11-kor kezdődött a műszak. Először is öcsémmel felemeltük a kisautót, hogy lehessen aláférni, mert szerelőakna sajnos nem volt (fűtött garázs viszont igen :) ). Bemelegítésként öcsém a meglévő két ventilátorból eszkábált egy "gyári" BIS-eset. Mindezt én segítőkészen néztem. Káblekötözgetés után újra kétállású lett a venti, ez kipipálva. :) (Persze nem tökéletes, mert a műszerfalon a kapcsoló továbbra is  hibás, így az erősebbik fokozat bekapcsolásához kicsit játszani kell, valahol a kettő közt "félúton" találom meg.)

Aztán tegnapi benzinelfogyós eset után hirtelen felindulásból leszedtük a benzintartályt, hogy a jeladót kicseréljük, mivel volt itthon egy használt, de működő darab. A tank külsejéről hántani lehetett a festéket, rozsdás volt, meg a régi jeladó is be volt rohadva, mint állat. Míg tesóm ledrótkefélte meg kátrányos festékkel lekente a tartályt ("Tavaszig jó lesz, aztán majd lesz új" szlogennel), addig én leszedtem a karbit ("Ha már robbantjuk az autót, akkor robbantsuk rendesen!" szlogennel). Ezenkívül leszedtem a légszűrőházat meg az önindítót is, aztán kicsavaroztam a váltó olajbeöntő csavarát (24-es hatlapfejű csavar). Itt köszönném meg a Szervizkönyves segítséget a témában Tibee-nak és Hollonak, valamint KeMának és Pocoknak is :) .
Kiderült, hogy a váltó olajleeresztője 12-es imbuszos ( Mágnessel a közepén! Lehet, hogy ez se gyári, mert a motoré 14-es volt, nem gyári). Miután benzinben átmostam a karbit, elmentünk a falu végibe' imbuszkulcsért, mert otthon nem volt. Ezután leengedtük az olajat a váltóból.

Amíg folydogált ki, addig ráhangoldótam a WD 40-re. :) Leszedtem az ajtókárpitokat és befújtam vele mindkét zárat. Tényleg csodát művel!!! Nem kommentálom, aki ismeri, tudja miről van szó, aki nem, az meg okvetlen kérjen a Jézuskától! :) Köszi a tippet Laceeee-nak. Ezen felbuzdulva minden lehetséges helyen befújtam az autót. :) Az ajtózsanérokat, a csomagtérfedél zsanérjait, ma a sportülések sínjeit, tesóm az utcakaput, berohadt csavarokat. Arra is gondoltam, hogy kéne egy nagy tartályba WD 40-et tenni, és az autót beáztatni abba. Lehet minden baját megjavítaná. :)

Miután tesóm lefestette a tartályt, fellógatta száradni. Maradt még pár deci benzin a tartályban, mondhatni szerencsére. Egy idő után azt vettük észre, hogy a kátrányfesték kopik le, a tank alatt meg tócsa van, benzinből. Természetesen lyukas volt a tank, de a rohadás meg a féligfesték még tartotta a frontot, míg a helyén volt az autón. A szivárgás azonban a fogyasztáson meglátszott. Megkerestük a lyukat, a tartály illesztése alatt a hajlatban, vagyis nagyjából a fele alatt volt valamivel. Tesóm betapasztotta valami szilikonos(?) üvegszigetelős pasztával (előtte kipróbáltuk, és nem oldja a benzin). Szóval szerencsénkre kiderült ez is,pedig nem is emiatt vettük le a tankot, remélem minden rendben lesz.

Mindez alatt magunkba Keltet, a váltóba pedig  Castrol Manual 80 W90-es olajat töltöttünk. Mivel nekünk nem ízlett, a váltóba került a Liqui Moly váltóolajadalék is. :)

Vasárnap az összeszerelés és teppelés napja

Elsőként áfújtuk kompresszorral a karbit, majd visszaraktuk a helyére a megszáradt benzintankot. Minden múkodik, benzinszintet jelzi, hurrá! Ilyen se volt még, mióta nálunk van az autó! Nagy élmény! :)
Aztán karbi, öníndító, légszűrők is visszakerültek a helyükre (tiszta karbihoz új legszűrő dukál :) ) Benzincsövek visszakötve (új benzinszűrővel), motorindítás sikeres volt, alapjáraton kicsit állítottunk, aztán mentünk egy kört a benzinkútra, kibróbálni, minden klappol-e. Minden rendben volt. :)

A nap további részét az esztétikára fordítottam.
Gabi703-tól boltolt BIS-es cuccokat kiteppeltük kistesómmal. (teppel, teppez [szlk, TEP márkanévből] Fv (biz) <szőnyeget, kárpitot> tisztítószerrel tisztít), majd kiraktam őket száradni. Úgy döntöttem, hogy a fekete műbőr ajtókárpitokat lecserélem BIS-esre, mert nagyon szép állapotúak az új szerzemények. Ezenkívül az "új" hátsóülést is beszerelem holnap, bár ezek sem illenek majd az "új" sportülésekhez, de mégis csak jobban mutatnak, mint a gyári szétszakadt hátsóülésre húzott undorító lila-szürke-kopott színű üléshuzatok.

Mindez a száradás után holnap kerül sorra. Ma pedig kiporszívóztam és áttöröltem az egész utasteret, meg lefújtam bőrápolóval. Ekkor vettem észre, hogy az első doblemezek aljánál, a szőnyeg alatt vizes a placc. Nem találtam semilyen lyukat, remélem csak arról van szó, hogy gumitálca hiányában a behordott víz ott állt meg. Holnap berakom a gumitálcákat is, remélem nem lesz nagyobb gond.

Hepi Endre most nem jött, mert kiderült, hogy a jobb oldali ablaktörlő azért esett le, mert simára kopott a kar belső része, ami a mechanikára illeszkedik. Meg amire illeszkedik, az is simára kopott. A bal oldali pöcsön meg letört a fehér műanyag rész, szóval lötyög, de az még működik. Úgyhogy most marad egykaros az ablaktörlő.:S Kéne néznem új mechanikát karokkal együtt (arról nem is beszélek, hogy a Nóném meg a Bakony típusú ablaktörlőlapátokat is le kéne cserélni:S).

Hétfő

Ma kis pozsonyi kirándulás után folytattam az autó összerakását. Vacakolós meló volt, elment vele az idő. Visszaraktam a tegnap kiszedett kárpitokat az első kerékdobokra, meg a szőnyeg is a helyére került. Aztán csavaroztam a BIS ajtókárpitokra zsebecskéket és azok is helyükre kerültek. Szépek, csak a bal oldali belső kilincsnek nincs műanyag kerete. Bontózás lesz úgy is. Persze megint kiporszívóztam az egész utasteret.

Visszaszereltem a hátsó ülést is, sajnos nem lett jó vége. Már az elején láttam, hogy a háttámla kárpitja nem fogja kibírni. Természetesen ki is szakadt a legkényesebb helyen (a felső részén volt a leginkább elfáradva a szövet). Úgyhogy sokkal előbbre nem vagyok, mint voltam, mert ez is szakadt lett, valamit oda ki kell találnom.:S Azonban az ülőrész az csinos.

Persze mókáztam ma is a WD40-nel. Befújtam az ajtókárpit csavarjait, az első és a hátsó csomagtér zárszerkezeteit, meg a tanksapkáét is. :)

Egyelőre ennyi fért bele a pogramba, lassan karácsony is lesz, mással is kell foglalkozni. :) Pedig lenne még mit csinálni az autón is, de majd egy következő alkalommal.
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 10 komment

2008.12.14. Vasárnap

Ma délelőtt kirámoltam a Kisautóból a tegnap beszerzett cuccokat.
Az ülések beszerelésével kezdtem, mivel ez a legnagyobb durranás az autó és saját polskis életemben is. :) Nagyon régóta vágytam már ilyen ülésekre, nem titok. :) Nemcsak a vagányság miatt, hanem azért, mert ha Pókkal utazok, akkor általában 100-150 km-eket teszek meg, amiket gyári sámlikon végigcsücsülni nem nagy buli. Egy szó mint száz: Nagyon jól néznek ki az új ülések, nagyon kényelmesek, és hibátlanok. Ma meg is volt a tesztút a Kanizsa - Szombathely szakaszon. :)

Második pont a párátlanító venti cseréje volt. A gyári venti egyik kábele megtört, így OGY-tól kunyeráltam egy "léges ventit". Szerencsére a "léges venti" és a BIS-es venti háza kompatibilis, ideiglenesen bedobtam az OGY-félét a BIS-es házba, így már működik a párátlanítás - és a hőfújás - ezerrel. Tényleg ezerrel, mert csak egy fokozat van benne ugye, ami a kétfokozatú BIS-esnél az erősebbik fokozatnak felel meg. Elég szokatlan, mert én a gyengébbet szoktam nyomni alapból, ami sokkal praktikusabb, mert nem szakítja le az ember fejét. :) A lényeg, hogy végre nem fáztunk a hosszú úton.

Harmadik történet a jobb oldali öv cseréje volt, tudniillik még tavasszal idióta módon szétbarmoltam az öv visszahúzó részét, azóta ideiglenes megoldás praktizált. Hollo tegnapi mutatványa után (az étterem asztalán szerelt meg egy automata övet, amiből kiugrott a rugótekercs vagy mi annak a neve) eléggé szégyellem magam, mert az enyémet is meg lehetett volna menteni, csak én hamarabb vettem elő a nagykalpácsot.:( Hollo jobbos övéből hiányzik pont a lényeg, a beakasztó golyó, szóval még ez is csak félmegoldás, de még így is köszi érte. Hétvégén otthon előkeresem azt is, ha még megvan.

Ezek után megnéztem a gumik nyomását. Az elsőben jó sok volt, leeresztettem 1,6 barra, jó hangosak is lettek az első gumik. Mintha úthengerrel mennék. :) Aztán "régi" ülések hátsó ülésre, "asszony" az anyósülésre, irány Szombathely. :)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . 10 komment

2008.12.13. Közgyűlés

Megjártuk Pestet is, jó kis nap volt.

Hosszú ideig úgy volt, hogy nem is megyek a Közgyűlésre, aztán végül kapva az alkalmon VadMacsékhoz beültem harmadik utasként, mivel egyikünk sem a BIS-szel ment, hanem egy fehér Temprával. Autópályás balhé volt az oda-vissza út, gond egy szál se. :)
Pesten találkoztam jópár régen és még régebben látott ismerőssel, a Polskis társadalom mindegyik "régiója" képviseltette magát. A Campona parkoló tetején már indult is a boltolás, új szerzeményeim szépen sorban:
- egy pár Polski sportülés OGY & KG Corp. -tól, köszönet érte
- egy pár BIS ajtókárpit BIS hátsó üléssel kiegészítve Gabi703 kollégától occóé', köszönet még egyszer. Nagyon szép állapotban vannak, kis tisztítás után használhatóak lesznek
- a nagysikerű Buszos Petya-féle Polskis naptár 2009-es és 2010-es színekben. Élőben is jól mutatnak, jó ötlet volt Petya bá'.
- léges Pókos olajgomba Kiss Gyuritól, még jövök érte egy sörrel a nyári talin.
- Hollotól egy darab jobbos automata öv, teljesen véletlenül, nagy köszönet érte. :)
- egy darab párátlanító venti OGY-től, köszike. :)

Tropicarium élvezhető volt, nem láttam még ezelőtt, ment a mókázás, meg  a megéhezés. Úgy adta, hogy KG - Réka pároshoz csapódtam, úgyhogy a KG-Lada erotikus színekben fürdő bőrülésein töltöttem az étterembe vezető utat, hatalmas élmény volt. Készítettem egy videjót is, amit itt lehet megbámulni.

Kaja finom volt, társaság kellemes volt, sajnos mindenkire nem jutott idő, pedig sok ismerős volt, kicsit röstellem is... De hát erre kellenek a több napos találkozók, majd bepótoljuk. :) Örültem, hogy megismertem megint új arcokat, ez talán a legjobb ebben az egész találkozósdi fílingben.

Étterem után csoportosan elzarándokoltunk a KG - OGY garászba. Réka azt mondta, ennyien még nem voltak egyszerre odabent. :) Életemben először láttam KG és OGY autóit élőben, megható volt, de tényleg. Ja, és a szokásos elismerés mindkettőnek. :) Gümixi nem látszott olyan egészségesnek, de remélem rendbe jön ő is. ;)

Aztán kocsiba be, M7-esen le, FanTomiékkal haladtunk egymás mögött. Megálltunk még Velencén a dombtetőn, szép látvány volt. Aztán hazatekertünk, 11-re már ágyban is voltam. :)

A többi képet itt találod.

[flash=http://www.youtube.com/v/7KETM9DvjLM&rel=1]

[flash=http://www.youtube.com/watch?v=PEIsMfujQek=1]
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 10 fotó . 9 komment

2008.12.07. Vasárnap

Eccer:
Egy kicsit viccelődött az autóm ma. :) Mint tudjuk, mióta az autót ismerem, rossz benne a benzinszintjelző, úgyhogy a fogyasztás és a kilométerszámláló alapján szoktam tankolni. Persze jól kicentiztem, de még gondoltam egy út belefér. (360 km-nél voltunk, 400-ra szokott elég lenni a benya). Imádott paripám nem így gondolta. :) Drágajóapukám már indulhatott is a benzinkannával irányomba. Még jó, hogy kéznél volt egy Fábiózó az udvarban, egy benzinkút egy km-en belül, na meg én is csak a szomszéd faluban álltam, és pont kivételesen nem siettem sehova. :)
Summa summarum: az elmúlt időben jócskán megnőtt a kocsika étvágya, gondolom ez a téligumiknak, a télnek, a (reggeli) városiautózásoknak tudható be.

Kéccer:
Ezermester öcsém ma kiderítette, hogy azért vacakol a ventilátor, mert a venti motor kijövő/bemenő kábele megtört. Valószínűleg ezt nem tudja ő se orvosolni, mert a motort szészedni nem akarja. Emiatt a mai úton önálló életet élt a megpiszkált venti, hol nyomta a meleg levegőt, hol nem... Amúgy ventilátor nélkül nagyon nincs melegség az autóban.:(
Eccóval: keríthetek egy új ventillátort valahonnan.

Harmaccor:
Dunaszerdahelyen keresztül jövet megpillantottam egy nagyon vagány piros Minit fehér tetővel. Természetesen a régi fajtáról van szó, különben nem írnám le. Igazi, krómos, régi régi fajta, "mostjöttkiagyárból" állapotú kis Morris volt, motorháztetőn két fehér csíkkal, ja meg külföldi rendszámmal. Persze pont ilyenkor nincs velem a fényképező, úgyhogy pár szar esti fotót csináltam a telefonommal, ahogy áll a két autó egymás mellett, majd holnap felteszem őket.

Negyeccer:
Nem tudom mennyire megszokott tünet egy Kispolskitól, de nekem nagyon nem tetszett, amit ma vettem észre: Rövidebb állás utáni startolás után a kezemet a kipufogó mögé tartottam és valami iszonyat fekete trutyit fröcskölt a gép. Lehet azzal van összefüggésben, hogy sok olajat zabál, és valahogy az kerül át a rendszeren, esetleg a 98-as benzinnel, de mindenesetre nagyon nem tetszett.:(

Mindezeken kívül nagyon szépen megy az autó. Az olajzabálás továbbra is aggaszt, de egyelőre nem tudok vele mit kezdeni. A kedvező árak miatt gondoltam legyen már neki is egy kis ajándék a Mikulástól, megtankoltam 98-as benzinnel. Lehet csak placebo, de tényleg jobban megy tőle a gép. :) A karácsonyi szünetben tervezek egy karbipuccantás-átfújást, mert néha prüszköl a gép, ja és előtte meg egy pesti kiruccanást, mert úgy hallottam lesz valami polskis nagymise ottan. :)

2008.11.30. Vasárnap

Az elmúlt héten történt, de csak most van időm feljegyezni.

Az úgy kezdődött, hogy Dorka faterja megtudta, hogy nincs a Pókon téli gumi. Egyből kitalálta, hogy hétvégén irány a kanizsai bolhapiac, múltkor ő is ott szerzett téli gumikat. Pont egy hete, vasárnap sikerült is venni 4 használt téli gumit a kisautómra.
Dunlop 135/70 R13 került a két első kerékre (nem alkudtam, szóval 5 ezer Ft volt a pár :) )
Semperit 145/70 R13-as lett hátulra. Ezeknél már ott volt Dorka faterja, szóval 3 ezer volt a pár. :) Tudom, hogy télire inkább keskenyebb gumit szoktak rakni, mint nyárra, de ezt most így adta ki. A vicc a történetben, hogy a Semperitek jobb állapotúak, mint a Dunlopok, de végül is mindegy. :)

Szombathelyi ismerős ajánlott egy autószerelőt, akihez el is vittem a gépet szerdán. Ott helyben fel is rakta a felnikre a téli gumikat, centírozva is lettek. Mindez 3 ezer Ft volt.

Úgyhogy nyugodtabb lettem én is, meg talán az autó is. Eddig szerintem sosem volt még rajta téli gumi. :)

Ja, meg a gumik felrakása után csodálkoztam, hogy sokkal könnyebben forog a kormány, egyszerűbb mozgatni az autót. Aztán rájöttem, hogy talán azért van, mert a gumis bá' 2 bar-ra fújta a gumikat. Majd egy kicsit lejjebb eresztem. :)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 12 fotó . 15 komment

2008.10.24-25. - Őszi Találkozó

VadMacs szervezett nekünk egy jó kis talit Nagykanizsán.
A találkozó helyszíne nem volt ismeretlen számomra, hiszen barátnőm, Dorka nagykanizsai székhellyel üzemel, sőt úgy döntött, hogy közösen veszünk részt a találkozón. Mindkettőnknek tetszett, hogy őrségi túrázgatást tervezett be VadMacs, hiszen Kanizsa városát már jól ismerjük, de a környéket jóformán semennyire.

240 km-t utazva már csütörtök este megérkeztünk Kanizsára Sárosfáról. Péntek délelőtt kiporszívóztam és lemostam az autót, örülhetett szegényem a talinak, már rég volt ilyen tiszta. (tulajdonképpen kívül-belül mosás volt... az első vödör víz fele a 10 centire lehúzott ablak segítségével az üléseken landolt. :) )

A megbeszéltek szerint 5-kor megjelentünk a tuskó parkolóban, Dorkával, és fél családjával. Az 5 kistesó és az E30-assal érkező apuci is talált magának szép Pókokat, mivel már ott volt FanTomee-ék bandája, Ricsi és az oktatótáblás zöld gép utasai. :)
6-ig összeszedődött az M7-esen vonuló banda is (KG-ék, OGY-ék, Csajos, Soma, Egérék, Thonyék) aztán mentünk a szállásra, és a kajáldába, ahol betoltam egy "BISmarck" fantázianévvel jegyzett pizzát. :)

Este a "pástiekkel" mókáztunk, meg Robiékkal, KG-tól megtudtunk pár érdekes tudnivalót a nyóckerről, például a rendőrséggel szemben téglákon álló verdáról, VadMacs pedig "Zala megye Las Vegasáról", Zalakomárról mesélt, ahol korán "sötétedik".

Másnap reggel a konvektoros hotelszoba melegéből a hűvös tecsóparkolóba igyekeztünk, ahol nagy meglepetésemre "új" arcokat láttam: Suhi és csapata, valamint nagy örömömre Csanak mester is lejött képviselve Győrt, mégpedig a frissen debütáló bordó Kispolszkijával. :) Kis késéssel elindultunk a 15%-os emelkedő és a kisvasút felé, jó kis túra volt, nagyon szép hely ez a Zálá, köszi VadMacs és Ancsa. Jó volt nézni az istenhátamögötti falucskában meredő idős szemeket, amikor megláttak tizeniksz kispolszkit egymás után ott, ahol jobb esetben még a madár sem jár. :)

Visszafele jövet már nem is mentünk a szállásra a többiekkel, hanem lekanyartunk Palingrádnál, ahol Dorka lakik. Este már nem találkoztunk a szálláson lakókkal, Egérékkel viszont igen. Megettünk egy kis kaját meg söröt velük. :)

Remélem nem haragszik senki, hogy leléptük tegnap, jó volt a tali, jó volt látni a fórumról ismert népeket élőben újra, remélem a pesti talira is eljutunk.

Itt az összes kép, ami a talin készült. :)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 7 fotó . 19 komment

2008.10.11. Szombat

Nyár óta nem is jártam az internettes garázsomban, aminek talán az az oka, hogy nem is volt különösebb baja a kisautónak. Történések mondjuk voltak, de mostanában egyre kevesebb időm van netezgetésre, a 126.hu-n is általában csak felületesen végigfutok az olvasatlan üzeneteken, különösebben írogatni nincs időm.

Az autóval motorikusan nincs nagyobb gond. Megbízható és jól teljesít, ám mégsem vagyok teljesen elégedett. Történt ugyanis, hogy nagyjából egy hónapja sikerült leautóznom vele 6-7 km-t a városban úgy, hogy az olajszint jóval a minimum alatt volt. Annyi tűnt fel, hogy szaggat a gép, és nincs alapjárat. Sajnos miután feltöltöttem az olajat, nem állt vissza az alapjárat és azóta sem 100%-os. Próbáltam állítani az alapjárati csavaron. Először túl magasra raktam, aztán lejjebb akartam... Tudomásom szerint, ha teljesen kicsavarom, akkor olyan alacsony lesz az alapjárat, hogy a motor le is áll. Na ez nekem nem nagyon jött össze, szóval azóta is (szerintem) túl magas az alapjáratom, és nem tudom lejjebb venni. Majd talán egy hozzáértő tud valamit mondani rá a Kanizsai Talin.
Mivel szerencsére oda is megyünk jelen állás szerint, nagyon örülök, ha összejön, ráadásul Dorka is eljön velem. :) Mondjuk elég nagy égés lenne, ha pont azt a talit hagynám ki, ami a "territóriumomhoz" legközelebb esik. ;) :)

Egyébiránt egy említésre méltó balesetem volt, ami egy "szüretelős túra" keretein belül sikerült. Történt ugyanis, hogy elindultunk Rezibe egy barátunkhoz szüretre. (Hévíztől egy-két km-re volt a helyszín Zala megye dombjain). Mikor meguntuk a bolyongást, a mitfárerem kiugrott az autóból, hogy információt gyűjtsön egy helybéli jellegű bácsitól... Elég meggondolatlan húzás volt, mert a jobb ajtót alaposan nekinyitotta egy rácsoskerítésnek, ami le is gyalulta az ajtó éléről a festéket szépen az alapozásig, jó 10-15 cm-es részen. Nem örültem neki, de hát ez van, azóta se történt vele semmi. Egyáltalán nem feltűnő, de sajnos ott van... vagyis nincs. Majd keresek valami festőt itt Szombathelyen...:(
Az úttal kapcsolatban egyébként határozott dícséret jár a kisautónak, hiszen 4 emberrel és 2 napi cuccal hegyek között - völgyek között, szar utakon is, kiválóan zakatolt, emelkedőket jól bírta és a fogyasztás sem lett több 5,3-5,5-nél.

A másik eset valamivel különösebb... Pár hete elkezdett idétlenkedni a bal első gumi. Pár óra alatt leeresztett laposra, felfújtam, jó volt 2-3 napig, majd megint leeresztett. Majd újra jó volt 2-3 napig, váratlanul megint lapos lett. Emiatt vettem is hirtelen felindulásból egy pumpát... Persze mióta a pumpa megvan, semmi baja nincs a guminak. :) Lehet csak valami idióta gyerekek szarakodtak vele, mivel az utcán parkol a kocsika. A pumpának viszont örülök,mert elég jó minőségűnek tűnik. Mostmár csak autóemelőt meg szerszámkészletet kéne beszereznem az első csomagtartóba. :)

A végére valamivel vidámabb hír: Végre az én autóm is megkapta a club126 -os felségjeleket, amik még a nyári tali óta várták, hogy felragadjanak a szélvédőkre. :) Nem lettek szépek, de legalább jó rondák... Mindegy, messziről nem látszik a buborék a klubos matricán. :)

Ja, tegnap voltam Pesten. Sajnos nem a BIS-szel, hanem a MÁV-val, de azért egy ismerős kispókot sikerült elkapnom, amit a nyári talin láttam. Nem tudom már a tulaj nevét, de hasonló bordó autója van neki, mint a szépségverseny-győztes tagnak, meg hosszú haja, az autón Gabe-jellegű alufelnik, arany színben, meg piros-átlátszó hátsó búrák. Biztos tudjátok melyikre gondolok...
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 11 fotó . 5 komment

2008.07.20. Vasárnap

Sikeresen hazaértem a hétvégi találkozóról.
Első igazi pókos találkozóm volt, megismertem személyesen is néhány pókoldalról ismert kollégát, nagyon jó élmény volt. :)
Péntek este laza alapozás volt söröcskével (tudja valaki hova tűnt 6X1,5 liter Sopronim egy éjszaka alatt??? :) . Gyuláékkal is "beszélgettünk" a faházak végénél, sok érdekes dolgot tudtam meg a klubos-talis élet apró szösszeneteiről. :) Már alig várom a következőt! :) Fogggalmam sincs, hogyan, de bekerültem Velencére, és reggel 5 körül támolyogtam vissza a kempingbe... gyalog. Ha valaki bármilyen infóval tud szolgálni ezzel a kiruccanásommal kapcsolatban, kérem meséljen nekem. :)

A szombati tékozlási versenyen nem indultam, mert 11-kor estem ki a sátramból... mire észbe kaptam volna, már indultunk is a strandra, nagyon fílinges volt a félkörös felsorakozás és a felvonulás is! Nagyon nagy élmény volt. Várom a képeket okosba'. :)

A hétvégi versenyprogramoknál elég passzív voltam, ami lehet az előző nap elfogyasztott különböző hangulatnövelő gyógyitalok számlájára írható. ;) :)
Vasárnap aztán ráéreztem a gyorsszlalom ízére, 3 pilóta mellé is bekéredszkedtem, nagy élmény volt Hepp Ádám, Buszos Petya és nem utolsó sorban Tölli Imi mellett markolni az üléstől kezdve a tetőig mindent. :)
CsuTee-val toltunk egy BIS-es gyorsulást, amire 3 emberből 4 különbözően emlékszik.:( Én meg sehogy... A lényeg, hogy nyertem egy vitatott oklevelet meg egy bort, amit igazából CsuTee-val ketten kéne meginnunk, az lenne az igazi. Majd jövőre...

Aztán jött a legjobb része  játéknak. Hazainduláskor vettem észre, hogy "Hoppá, mi?  Hol a kulcs?" És igen... Már megint elvesztettem az autókulcsaimt. Rövid keresgélés és gondolkodás után kiderült, hogy Tölli Imi autójában esett ki a zsebemből a kulcs, amikor a köröket róttuk és sokkot kaptam. :D
Persze ők léptek le a legkorábban, de nagyon rendes volt Imi, és a telefonhívás után megfordultak és visszahozták a szék mellé esett kulcsot... Még egyszer köszönöm neki és elnézést. Jövőre meghálálom - a megbeszéltek szerint - egy fagyival. :)

A kulcsért nyuszy kabriójával mentünk, ami megint csak nagyon nagy élmény volt, köszi neki is! :)

Búcsúzkodás, közös vonulás Fehérvárig nyuszyékkal, aztán irányba vettem nyugatot, és 2- 2 és fél óra alatt itthon is voltam. Kiváló utak vannak arrafelé a megszokotthoz képest. Toltam a kis gépnek a 100-110-et, 5,1-es fogyasztás mellett, szóval meg vagyok elégedve, csak egy picit eszi az olajat. :)

Ennyi volt, fasza volt, égből pottyant tali volt. :) Köszi mindenkinek, aki hozzátett a hangulathoz! Jövőre is megyek.

Ja, és nem utolsó sorban: Én örököltem meg Laceeee fergeteges meggy parádéját. Ha nem buggyant ma meg a napon, akkor... "Kérek meggyet!" lesz a jövő hét is. :)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 19 komment

2008.07.12. Szombat

Kb. azóta nem jutottam nethez, amióta nem volt garageblog, szóval nem csak emiatt nem tudtam leírni azt a sok mindent, ami történt velem meg az autómmal.

Június elején elkészült a "festés-kiegészítés" a kisautón. Ez alatt olyan "apróságokat" kell érteni, mint:
- feketére fújták az oldalsó légbeömlők mögötti részeket
- kijavították a hátsó lökösön a medvepuszi nyomait
- lefestették a hátsó lökös alatti spoilert feketére
- kijavítottak a szeretett lakatosom által hagyott aláírást (a szélvédő alatti csavarhúzóvonást)
- az első csomagtér alatti részen egy helyen feljött a festés a gittről, azt is kijavították
- leszedték a felesleges festéket a belső középső konzolról, meg a külső visszapillantókról
- lekezelték a pótkerék alatti részen lévő két lyukat, amit a lakatos fúrt a festés után
- miután kimérve kifúrkodtam a csomagtér szigetelőgumi-patentjainak a helyét, lekezelték azokat is nagyjából.

A festés után felraktam a csomagtér szigetelőgumiját, most már egész jól néz ki. De ez úton ajánlom minden leendő lakatoltatónak, hogy szánjon rá valamivel többet a gyári pléhelemekre, mert ezekkel az utángyártottakkal csak a szopás van.:( A csomagtérguminál semmi sem illeszkedik pontosan.:(
És persze végre felszereltem a hátsó lökös alatti spoilert is, nem is gondolná az ember, mennyit dob a gép formáján, ha van. :)
Ugyanezen a hétvégén beszabtam az első csomagtérbe a bontóból szerzett "gyári csigaventis" Polskiból származó csomagtér gumiszőnyeget. Jobb híján a radiátor résznél elvágtam ollóval, de végre van ilyenem is.

2008. június 27-30.

Ezen a hétvégén kezdődött a pechsorozatom, ami azóta is tart hellyel-közzel. A héten beszart a gépem, félő volt, hogy az összes doksi megsemmisül, ami rajta van, de azóta megoldódott a probléma. Ezen kívül a suli utolsó napján csináltam egy gyorsanfékezős, index nélkül az út menti parkolóhelyre becsapatós mutatványt, ami a mögöttem járőröző jagellóknak nagyon tetszett, meg is jutalmaztak egy 5000 ezer forint értékű csekkel. Csak a postán jöttem rá, hogy nem ők adják nekem, hanem én nekik. :)
A műsor folytatódott, mivel hétvégén a Balcsinál ünnepeltük Dorka szülinapját, és amíg nem figyeltem, az a sok szélhámos valahogy behozott egy kozák határőrezred egy heti adagjának megfelelő alkohol tartalmú készítményt.:( Szombat este nem maradhatott el a tintás éjszakai fürdőzés, a strandon sikeresen elhagytam az autókulcsaimat. Ebből lett egy olyan bonyolult történet, hogy egy novella lehetne belőle, a lényeg viszont az, hogy kedd délelőtt visszakaptam az elveszett kulcsaimat.

Az elmúlt hónapban volt egy albérletből kiköltözés, egy három ember + kaja-pia transzport Kanizsáról a Balcsihoz, valamint egy három emberes VOLT-ra autókázás,  amikhez nagyon jól jött, hogy BIS-em van, és legtöbbször a Nissan Note reklám jutott eszembe. :) A lehajtható hátsó ülés, illetve a hátsó csomagtér és a kivehető kalaptartó segítségével olyan pakolható tereket lehet létrehozni, hogy volt egy olyan érzésem, hogy nincs annyi cucc, amit ne lehetne berakni ebbe az autóba, akár két szállított ember mellett is. Mindemellett a legnagyobb terhelés mellett is max. 5,3 litert kajált 100 km-en. Képek majd beszélnek...

Zárszóként pedig az egyik legjobb és az egyik legrosszabb élmény: VOLT-on végre megismerhettem a FÉNY-t, ami asszem a nyár egyik csúcspontja marad, egy nappal később ugyanott pedig lenyúlták/elhagytam a fényképezőgépem, amiben volt pár jó fotó...

Most nincs kéznél egy fénykép sem, majd jövő héten teszek fel párat.

2008.06.03. Kedd

Az elmúlt hét eseményei gyorsan gyorsan:

A hét elején találkoztam személyesen kedves iskolatársammal, KeMa fedőnév alatt futó kollégával, végre sikerült személyesen is összefutnunk egy rövid találkozóra. Átadtam neki a bontóból szerzett üléseket, amiket Szekeres Márton kérésére hoztam el. Azóta a szekrényemben meg az ágy alatt várták, hogy tovább indulhassanak Szombathelyről Szeged felé. Majd elvittem KeMát a vizsgájára egy laza élményautózás keretein belül, bíztatásképpen, hogy minél hamarabb elkészüljön az ő kisutója is. :)

Csütörtökön voltam a Külső-Pozsonyi-úti bontóban 650-es hengerfejet venni, ugyanis öcsém apósa kistraktort eszkábál, léges pókmotorból. Múltor pedig sikeresen szétcsapta a szelepvezérlésnél a gátat. Egyből engem ugrasztottak... :)

A hétvégét Nagykanizsán töltöttem.
Barátnőm apukája bemutatta nekem a legújabb szerzeményét (ami már a tulajdonában van pár éve, csak még én nem találkoztam vele), egy lakókocsit. Elsőre nem is kaptam fel a fejem, mit nekem egy sima fehér, átlagos formájú lakókocsi. Egészen addig, míg meg nem említette, hogy lengyel gyártmányú... :) Kimentünk megnézni közelebbről, "Bazzeg, ezen kúpfelnik vannak, nagy osztókörrel! Mint a régi Polskikon..." meg hasonlók hagyták el a szám.
Nem nagyon foglalkoztam eddig a lengyel gyártmányú lakókocsikkal, de ez nagyon megtetszett. Teljesen felújított állapotban van kívülről is-belülről is. Belülről teljesen hangszigetelt az egész, vadonat új ülő-fekhelyekkel, mosogató, és gáztűzhely részleggel, nagy tetőnyílással... Amit említett, hogy a hátsó lámpák nem gyáriak, azokból másik fajta van rajt. Aztán lehet még más is különbözik, de ez így szép. Elhatároztam, ha eldja én leszek az első jelentkező megvételre. :c) Már el is képzeltem, ahogy a kúp-krómos, vászontetős, 903 köbcentis Polskimmal húzom magam után a lakókocsit valahol Üzbegasztán felett... :)
Rákerestem hasznaltauto.hu-n is...

Szombaton lemostam a kisautót, vasárnap pedig nagyon megijedtem a két e heti szigorlattól, úgyhogy tanulás helyett gyorsan felhívtam VadMacsot, tudunk-e találkozni. Ebéd után már indultam is hozzá. Míg leérkezett a lakásból, jó alaposan megnéztem magamnak a ház előtt parkoló fehér BIS-t. Aztán váltottunk pár szót - ezalatt a bogarak-rovarok valószínűleg csuklottak - meg a Clines spray is előkerült a ronggyal. Megnéztük Cefetet is, szegénykére ráfér a felújítás, de VadMacs mondta, hogy jó kezekbe kerül majd a kis léges. Az ablakmosótartálya amúgy nagyon vagány :) És persze nem maradhatott ki a legújabb szerzemény ünnepélyes megtkintése sem, a Laceeee BIS-nek valami gyönyőrű színe van a napfényben, annak ellenére is, hogy poros volt, meg hogy alapból nem tetszik ez a szín Polskin! Természetesen azt is jól megnéztem magamnak, VadMacs elmondta a terveket mind a kettővel kapcsolatban, és megállapítottuk, hogy van még mit dolgozni mindkettőnk autóin.
Megjelent a fekete opel corsás kigyúrt csávó, a " Ilyen szarokba ölni a pénzt! Ez nem is autó bazmeg!" kezdetű legendás mondókával. :) Bevallom, engem nem sok eféle "atrocitás" ért, amióta Polskizom, tehát nekem nagy kuriózumnak számít egy ilyen élmény! :D Meghallgattuk, hogy ezek a szarok 7 litert megesznek, dudálni kell rájuk, ha az ember előtt mennek, olyan lassúak, amennyi pénzt ezekbe már beleraktunk, abból rendes autót is vehettünk volna, na meg hogy az övé elviszi őt a világ végére is. (erre mondta neki VadMacs, hogy "A tiéd elvisz oda, de az enyém vissza is hoz onnan." :D ). Valójában jó móka volt, és a polskizás nem is lenne igazi, ha hasonló emberekkel nem találkoznánk. :D

Sajnos a fényképező nem volt velem, így maradt a telefonos megoldás.

Ezután még kigurultunk a Csónakázó tóhoz pár fénykép meg eszmecsere erejéig, megtudtam hol a bolt, ahonnan hátsó ablaktörlőt lehet szerezni, aztán hazament mindenki. Mi meg Dorkával utána vissza Szombathelyre, kellemes 85 km/h-s tempóval...

Utólag raktam fel pár képet arról a kezelési útmutatóról, amit még a bontós látogatásom során nyúltam le az egyik autóból. "A polski Fiat 126p FL gépkocsi üzemeltetése, stb." az alcím. Érdekes, hogy nagy lökhárítós, textilkárpitos Kispókhoz való kezelési útmutató, de sima fekete bőrüléses, csunyalökhárítósos Kispókban volt...
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 18 fotó . 11 komment

2007.11.04. Vasárnap

Flashback FM múltidéző rovat:

Ma voltunk a lakatosnál, megörültünk, mikor végre nem az udvar szélében, porosodva láttuk a kisautót, hanem már bent a műhelyben. A cserére ítélt elemeket mind leflexelte már Tibi. Úgy tűnik, lehetséges, hogy valamikor a közlejövőben újra egyben lesz az autó...új elemekből :)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 7 fotó . 5 komment

2008.05. 17. Szombat

Ma elgurultunk Győrékhez, sőt Csanak mesterrel is találokoztam, aki azt mondta, ha már így összefutottunk, gyorsan kicseréli nekem a főtengelyszimeringet. Nagy duzzogva beleegyeztem, és este 8-kor nekikezdtünk a hátfalbomlasztásnak, leszedte az olajszűrőt, aztán jött a 32-es anya, ami nem volt laza... Kellett neki jó fél óra erőlködés, meg egy csepp motorolaj a légcsavarhúzó fityfirittybe, hogy elengedje magát a muter, de sikerült. :)
Vezérműfedél le, régi szimering ki, új szimering be. Közben Csanak rájött valamire, amin akár a tisztelt olvasó is elgondolkodhat, ha megnézi az új szimeringen lévő jelet... Gond egy szál se, kicsit megpucoltam a fedelet, és már ment is vissza.
Új csavarokkal lett visszacsavarozva az olajszűrő, mert a régiek feje nagyon szét volt.

Naiv gyerek létemre gondoltam, ha veszek egy adag légesre való motortartórugó gumit, akkor azt szépen kicseréljük és annyival is kevesebb lesz a rezonancia... Utóbb kiderült, hogy BIS-be nem nagyon passzol az, kivéve az az egy, ami ráment. :) Hátfal vissza, gyújtás beállítva és ammen. :) Még a hangja is szebb lett! :D

Eléggé elhúzódott a mókázás, szóval 11 után gurultam ki az ojjektumból nagy mosollyal az orcámon. :) Ezúton is és újfent nagyon nagy köszönet Csanaknak, aki nélkül ez az autó már valahol ott gurulna az ingyenbenzinkutakkal tarkított örök kátyúnélküli ingyenautópályákon... ;) :)

Utóirat:
Felteszem ide is annak a pólónak a fényképét, amit ma turkáltam. A kérdés természetesen az, hogy milyen márkájú, típusú autó van a pólón! :)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 9 fotó . 2 komment

2008.05. 11. Vasárnap

Andy Red vagyok. Ma este felhasználom természetfeletti erőimet, meggörbítem a teret, és visszarepülök az időben: Egy, keto, harom... MUKODJ!

2008. május 11-e van, vasárnap. Megint nagy nap az autó életében! Ilyen még nem volt, amióta elkészült az új festés! Egy helyen volt a víz, a szivacs, a napfény, a wax, a "háttér", a fényképező, meg nem utolsó sorban Ottó is. :)
A hétvégét Dorkáéknál töltjük, a Nap szépen süt. Mosolyogva csalogatnak a jegyzetek és a tankönyvek, de én biz' ellenállok, és kimegyek az udvarra! Úgy alakult, hogy oké, lemosom a kisautót, nehogy megsértődjön, hogy tegnap a másik autót lemostam, ő meg kimarad a lubickolásból. Aztán rájöttem, hogy az udvarnak vannak "háttérként" használható csini részei, sőt a fényképező is nálam van. A wax is előkerült, szóval a kisautónak is megjött a kedve, sokat pózolt, sok fénykép készült.
Ide nem rakom fel mindet, csak párat mutatóba, mert úgy is ezeket fogom most feltöltögetni mindenhova. :)

A motor körüli dolgok nem annyira felhőtlenek, mint az ég.:( Elkezdte mostmár nagyon nyomni magából az olajat a főtengelyszimeringnél. Az olajcsere óta eltelt már lassan 5000 kilométer, de másfél liter olaj bele is ment azóta utántöltés címen.:( Ez így nem nagyon jó, úgyhogy Dr. Csanakkal le is fixáltam az időpontot jövő hétre, megnézi a mocit, sőt még szimeringje is van otthon. :)

A múlt héten rájöttem, hogy az utolsó légfilter-csere óta lement az autó 10 ezer kilométert, úgyhogy hirtelen felindulásból vettem az Unixnál Mann márkájú légfiltert, 4500 forint körüli összegért... Most még nem tudom, hogy 2 hét múlva leesik a vesém is, amikor megtudom, hogy Gyuláék 1000 forintért adják a lengyelektől hozott, gyári minőségű légfiltert... :D Tanulópénz című rovatunkat hall...ják majd két hét múlva.

Megemlítem itt is, hogy múlt héten (2008. május 6-7-8. voltak itt Szombathelyen a diáknapok. :) Ennek egyik rendezvénye, a tojáscsata, kapcsán benne voltam az egyik nívós magyaroszági napilapban (Blikk fedőnevű). Kérdi a szemfüles olvasó: "Ez hogy jön ide?" Hogy úgy mondjam, BIS vonatkozása is van a történetnek. :) És ez legyen akkor az e heti kérdés is: Milyen Polski-alkatrész látható az újságban szereplő képen? :) Ha érdekelnek további képek a csatáról, a www.hetifrissito.hu site-on találsz (Diáknapok 3. nap címen)

Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 12 fotó . Szólj hozzá!

2008.04.29. Kedd

Tegnap estefelé láttam egy szépséges Kispolskit az oskola előtt. Lefényképeztem, már amennyi látszott belőle... Nagyon szép, ennek is olyan "nyugati piacra szánt" formája van.
Ami szokatlan volt rajta:
- barnás ajtókárpit szokatlan megosztással
- automata övek
- világosbarna műszerfalkárpit
- króm háromszögablak zár
- furcsa márkajelzés az ablakokon
- kívül magasabban voltak a díszlécek, meg szélesebbek is voltak.

Bocs, de szeretem az ilyen extra Pókokat. :)
Horváth András @ . 5 fotó . 14 komment

2008.04.25. Péntek

Ne higgyétek, hogy ezentúl az értelmetlen blogbejegyzések ideje következik garázsom táján, de ez a mai megint valami olyasmi lesz...
A szegedi bontópartyn úgy felbuzdultam, hogy elgondolkodtam azon, hogy 3 és fél éves szombathelyi tartózkodásom alatt még egyszer se láttam helyi bontót. Ennek orvoslása végett látogattam el tegnap az egyik helyi bontóba, olyan ürüggyel, hogy kéne nekem első csomagtartóba gumiszőnyeg.

Volt 4 Polski az ojjektumban, átnézegettem mindet.

Az egyik fehér olyan "nyugati piacra szánt" benyomású volt, BIS lökösök, automata övek, fura belső lámpa, párátlanítóventi, első csomitartógumiszőnyeget el is hoztam, mert az is egyedi féle volt. :) Na meg persze a belső... Szépfajta, textiles, barna árnyalatú kárpit az üléseken, meg ezekhez passzoló ajtókárpit. Gyönyörűek, megfelelő stílusú autóba nagyon illenének, csak sajnos a vezetőülés pont hiányzik, egy huzatos fekete ülés volt a helyén...

A másik említésre méltó kisautó meg kívül fekete bőr - belül türkiszes plüss kombinációjó ülésekkel volt szerelve. Ez teljes garnitúra, bár nem tudom gyári-e. Ezek az ülések is előredönthetőek, fix támlával.

Végülis a bontótúrából egy gumiszőnyeggel, egy első csomitérszigetelőgumival (az autómon az alapján akarom kimérni a lukak helyét...), meg egy izzókészlettel téretem haza. Mindezt ingyééé. :)

Akinek esetleg kellene a képeken látható cuccok valamelyike, szóljon, és elhozom őket a bontóból.

Update 04.26.:
Ma voltam egy másik bontóban is, ahol nem volt egy Polski sem. Aztán újra visszamentem a Start bontóba, de már csak a Szekeres Marcinak ígért kékes plüss üléseket tudtam elhozni.

A bontó kincset ér amúgy, mert van minden, a baj csak az, hogy árakat is aranyban mérik.:( Van sok BIS alaktrész is, de az árak nem tetszenek... A főnök meg nemalkuszik, asszem nem ezen fogok meggazdagodni. :) Majd még benézek, ha nem rugdalnak ki. :)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 4 fotó . 6 komment

2008.04.21. Hétfő

Csákány belétek!
Ma délután fél 3 körül mi is hazaértünk Szeged városából, írok pár sort erről a "voltam is meg nem is" taliról. :)

Pénteken hosszú tervezgetés meg konferenciák után reggel 3/4 8-kor elindultunk Szombathelyről Dorinával az ország másik felébe. Másfél óra múlva, minőségi utakon (de tényleg! :) ) Veszprémben voltunk, ahol a GPS-el felfegyverkezett Dömi kolléga úrral találkoztunk. Rövid autónézegetés után indultunk tovább Fehérvárra, itt benéztünk Nyuszyhoz, és találkoztunk a klubos matricákkal is. Sajnos csak a matricák jöttek velünk tovább. A következő megálló a fehérvári tecsó volt, ahol Zozykkal és barátnőjével egészült ki a banda. Rövid bevásárlás után fél 12-kor nekivágtunk a Duna-Tisza közének, egy megállóval teljesítettük a távot, és fél 3-kor már Szegeden voltunk a Cora parkolóban. Meglepetésünkre 126fan autója már ott állt a parkolóban. :)

Ezután elvittem Dorinát az egyetem kolijábam tudniillik a huga Szegeden tanul, így nem csak a póktalálkozó volt a szegedi program, hanem Mimike meglátogatása is. :) Épp emiatt laktunk a Napfénysugár Panzió (? :) ) helyett az egyetem kolijában a hétvégén...

Kb. 3-ra értem vissza a parkolóba, ahol azóta a 3 autó helyett már jóval több volt, meg láttam pár fényképről ismert arcot élőben is. Akinek tudtam, bemutatkoztam, lévén első igazi póktalálkozóm volt ez az idei tavaszi. :) Jól esett, hogy több embert is érdekelt az autóm, kapott dícséreteket is. :)

Szekeres Márton barátunk is ott volt, aki mondta is, hogy ha bontózni akarunk, akkor azonnal induljunk, mert fél 4-ig van bontó... Öt autóval be is zuhantunk a bontóba, amit akartam (balos ajtózár, abalakemelő szerkezet, ajtókárpit patentok, napellenzők, plusz egy akksi alá való tálca), meg is szereztem, potom 500 forintért. :) Így utólag is köszi a segítséget Mártonnak a zártépésért, meg CsuTee bácsinak a szerszámokért.

Mire visszaértünk, már ott voltak Robiék, Bazék, rövid időn belül megérkezett OGY, KG, majd utánuk Benő is hozott két alakot. :D Különös volt olyan embereket, és autókat élőben látni, amiket eddig csak képen láttam. :) Nagy élmény volt az összes autó, sajnos a gazdáikkal szorosabb kapcsolatot nem tudtam kötni.:(

Egészen 6-ig a pókosokkal voltam a parkolóban, majd leléptem haza, azzal az elhatározással, hogy majd szombaton bekacsolódok a pogramokba... Persze akkor még nem tudtam, hogy péntek este Mimike olyan programot szervezett számunkra, hogy még egész szombaton is csak kényszerpályán közlekedtem, meg úgy éreztem, mint akit összevertek. :D :D :D
Mire formába jöttem szombat estére, már jött is a következő csapás, ami szombat éjszakától vasárnap reggel 7-ig tartott, a kipihenése pedig vasárnap fél 1-ig. :)

Mikor felébredtem, gondoltam hátha találok még pár elvetemült polskist a panzióban, de már csak a főnök bácsit találtam ott, aki mondta, hogy már mindenki elment.:(

Szóval sajnos nem nagyon jöttek össze a közös programok a kedves márkatrásakkal, ennek ellenére köszönöm Ricsinek a szervezést, meg a többieknek a találkozást, nyáron megpróbálok nagyobbat alkotni. :D

Mai napunk is simán alakult, a kisautóval nem volt semmi gond, ma is beugrottunk Nyuszyhoz, tudniillik, már egy ideje nyaggatom azzal a műanyag léccel, ami a BIS-re kell a hátsó lökös alá. A hétvégén előkerült a szajré, szóval ma meg is kaptam, nagyon örültem neki. :)

A hétvégén megtett majd 700 km után kicsit fáradtan, de annál nagyobb dícséretben részesítem a kisautómat, remélem ilyen megbízható marad még jó ideig, mint amilyen hétvégén volt. :)

A többi képet nincs kedvem feltölteni, majd elküldöm a góréknak, oszt' felteszik a galériába... :)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 18 fotó . 22 komment

2008.02.19. Kedd

Alakulgat a kisautó. A motor össze- és beszerelés, valamint újraéledés óta már eltelt majdnem 1000 kilométer, az autó nagyon jól teljesít. Ergo az autó már használható állapotban van egy ideje, a teljes összeszerelés pedig folyamatosan zajlik.

02. 15. Péntek:
Rendelkezésemre állt egy jópofa fűtött garázs, meg szabadidő, úgyhogy vettem 3 liter Castrol Magnatec 15 W40-es motorolajat, majd kis Szervizkönyves kérdezősködés után nekiálltam, és lecseréltem az olajat az autóban. Kiderült, hogy az olajleeresztő-csavar az én BISemben imbuszosra lett cserélve, de sebaj. :) Kitisztítottam az olajszűrőt is, a retek a képen látható, nem tudom, ez mennyire számít vészesnek.
Természetesen most jöttem rá, hogy mennyivel ésszerűbb lett volna lecserélni az olajat, amíg kint volt a moci a kocsiból, mert így kín szenvedés, mármint ami a szűrő le - és felszerelését illeti. :)
Azóta már az új olajjal fut, ezúton is köszi CsuTeenak, KeMának, Pocoknak, Csanaknak a szervizkönyves segítséget. :)

02. 16. Szombat:
Előző nap az olajcsere után leszedtem a hátsó lököst, másnap pedig felragasztottuk a lökös oldalsó tartópatentjait. Tehát fúrás helyett a ragasztás mellett dönöttünk, azóta jól tartanak, majd kiderül, mennyire lesznek hosszú életűek. Miután újra felraktuk a hátsó lököst, sikerült beüzemelni az eddig nem működő tolatólámpát, meg a ködlámpát is. :)

Ugyanaznap végre lemértük, és beszabtuk öcsémmel a Polimpextől vásárolt tetőkárpitot is. Mindenféle ragasztás, csavarozás nélkül raktuk be, jól támasztja magát. Mikor már bent volt, gondolkoztunk, hogy gyárilag valószínűleg nem így fest a tetőkárpit, de ez most a legkisebb gondom. Két okból is: ha már más gondom nem lesz a kocsival, a tetőkárpit cserélve lesz valami egyedibb darabra. Másik: 2005 júniusa óta nem volt tetőkárpit az autómban, mennyei érzés volt a beszerelés után startolni! Mintha új autóm lenne. :)

Végre bent van a jobb oldali ajtókárpit is, köszi Thonynak. Igaz, a sima fekete műbőr változat, de kifogástalan állapotú, a csavarok is tartanak az ajtóban. Sajnos a gyári ajtókárpitok olyan állapotban vannak, hogy átléptek az emlék státuszba.:(

Kis logikai ellentmondás van a fentiekben: minden rendben halad!
Eme furcsa helyzet orvoslására öcsém nekifogott a bal oldali ajtózár kicseréléséhez. A gyári zárszerkezeten olyan kopott volt a záró rész, hogy nagyon erősen kellett az ajtót befele nyomni, hogy le lehessen zárni kulccsal, valamint magától kinyílt zárás nélkül. A most beszerelt zár egy bontott példány, amíg nem volt az autóban, tökéletesen működött. Beszerelés után is működik: ha nincs rajta a külső- és a belső zárt összekötő fehér műanyag alkatrész. Ha az rajta van, nem lehet bezárni az autót. Úgy tűnik, mintha hosszú lenne az a műanyag! :O Tehát most rossz zárból lett még rosszabb, mert ezt csak belülről lehet zárni, így mindig a jobb oldalon kell kiszállnom. :) Ettől eltekintve jobban csukódik az ajtó, mint a másikkal.

Emellett az ajtók még mindig nagyon csálék, nem tudom kivel állíttassam be. Ugyanígy a bal első lámpa is nagyon csálé szegény, egész pontosan átlósan ferde, amin nem tudok hogyan segíteni.:(

És hogy hepiend legyen a történet végén: VadMacs üzent, hogy van egy felesleges jobb hátsó BIS lámpabúrája számomra. Legközelebbi kanizsai látogatásom során le is boltolom vele. :)

Ja! Normális, csini, avatarnak tehető képek meg annál az egyszerű oknál fogva nincsenek, hogy hideg van. Kinek van kedve ilyen időben autót mosni.:(
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 9 fotó . 16 komment

2008.02.06. Szerda

Ma kézhez kaptam az új papírokat.
Ha pesszimista lennék, akkor azt írnám, hogy a tegmnap felsoroltakból sajnos nem sikerült semmit "átiratni", mert azért annál bonyolultabb a biztonsági rendszer, és az "ismerős a yardon" sem az isten volt, de egy próbát megért. De mivel optimista vagyok, azt írom, hogy az "ismerős" megspórolt nekem egy nap álldogálást, és örülök, hogy végre a saját nevem szerepel a kocsipapírokon, valamint kaptam vadi új unilyós rendszámot is. DS 176 AU helyett DS 570CU lett. Amúgy rühellem az egész Uniót, de a rendszám tetszik :)
Persze azért annál lelkiismeretesebb vagyok, hogy teljes nyugodtsággal feküdjek le, mert az autóm papírjaiban a motor típusszáma nem passzol. A karosszériaszám tökéletetes, a motor gyártási száma nem érdekel már senkit - az új törvény szerint, de a típusszám hibás. Ez az egyetlen dolog, ami feltűnhet az autón, mivel mifelénk a rendőrök is annyira vágják mi a különbség léges és vizes polski közt, mint egy átlagember: semennyire. És ez a szerencsém.

Még egy kérdés felmerülhet a kedves olvasóban: Mi lesz műszaki vizsgán, vagy a zöldkártyásnál? Ott sajnos az lesz, mint ami eddig is. Apukám ismerőse egy ilyen vizsgaállomáson dolgozik és... stb, stb. Ami végül is tök mindegy, mert eddig is úgy voltak intézve az autó vizsgái, csak mégis... Tök jó érzés lenne, ha... na mindegy.

Végül is örülök, hogy végre van egy autóm, ami az én nevemen van. :) És benne van a műszakijában, hogy " a jármű teteje fehér". :)

2008.02.05. Kedd

Ma voltam papírmunkázni egy kicsit. Már 3 éve használom a kisautót, de eddig nem volt átiratva, mivel az előző tulaj ismerős. Most, hogy felújítottuk, gondoltam át kéne írtani a nevemre, mert azért mégiscsak tisztább.

Tisztább?
Az autó egy fokkal igen, de az adatok a műszaki papirokban? Húúú. Hát ugye a klasszikus BIS téma: 82-es, 650-es, léges Kispolski papírjain van. Azzal a kis különbséggel, hogy pl. VadMacséval ellentétben az enyémhez nincsen semmilyen "engedélyezett átalakítással" papír. Emiatt nem érzem teljesen tisztának a gépet.

Az alvázszám amúgy passzol. A motor nem. De az a kisebbik baj, mert kijött tavaly márciusban egy olyan törvény, hogy típuson belül lehet cserélgetni a motort, nem fontos a szám. De a légesnek 126A1000 a típusszáma, a BISnek meg 126A2000. Azt kéne átírni, mert az látszik.

Átírni?
Igen. Mert az ügy az én jó édesapám könyvelőnőjén keresztül intéződik, aki mellesleg az Allianznál dolgozik. Még melleslegesebben a férjének van pár "ismerőse" a yardon... Szóval azokon a kedves embereken keresztül intéződnek az autóm papírjai holnap és holnap után.

Rákérdeztem, de sajnos olyat nem lehet a kisbarátainkkal elintézni, hogy ezekhez a léges adatokhoz egy sima átalakítási papírt szerválni. Úgyhogy marad a hamis adatok valósra visszahamisítása, ami nem tudom milyen formában jön létre... Mivel akkor így több adatot is át kéne írni ugye. 126 P 650 helyett 126 BIS, 17kW helyett 19kW, 650 cm3 helyett 700 ccm...

Szóval most épp ezek a történések az autóm papírjai körül, holnap vagy azután minden kiderül. Mellesleg az átíratással együtt kapok új EU-s rendszámot is, amiről annyit tudok, hogy DS az eleje és CU a vége. A szám még lehet 126. :c)

Ja, és mellesleg ma betértem a helyi Hypernova nevű hipermarketbe, ahol találtam valamit KG kollégának. :D
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . 17 komment

2008.02.04. Hétfő

Az elmúlt napok történései:

- utánahúztam a motor csavarjainak, mert már lement az autó pár tíz-száz kilométert, mióta össze-visszaraktuk. Feltettem a harmadik 8as csavart is, ami a fogaskoszorút takaró lemezt tartja.

- észre vettem, hogy február 14-én lejár a kocsi zöldkártyája. Intézkedtem, és találtam egy jó helyet, de édesapám(!) szólt, hogy ne vigyem sehova, mert majd a spanja elintézi autó nélkül, ugyanannyiért...

- a tetőkárpit és a hátsó lökös oldalsó patentjainak installálása szünetel, mert a ragasztót Szombathelyen felejtettem, ugyan úgy, mint az ajtókárpitokat.

A mai nap eseménye:

Marczin Robi fíling LIGHT, avagy **** ****** ********* ******** az a mocskos golfos"

Az úgy történt, hogy öcsém ma vizsgázni ment reggel a mi szép fővárosunkba, Pozsonyba. a haverjával, na meg az Ottóval. Nem is kellett sokat várni, a reggeli csúcsforgalomban álltak a pirosnál a belső sávaban. Mögöttük egy Golf Plus. ( http://www.tomkersten.nl/images/golf-plus-sport.jpg ). A kis faszkalap golfos látta, hogy a külső sáv jobban megy, mint az övé, így gondolta átugrik oda. A rossz számítás eredménye az volt, hogy nekiugrott a kocsim jobb hátsó részének, majd gyorsan eltekert. A következmény szokatlanul semmittevő lett, mivel "csak" a jobb hátsó lámpabúra törött be, plusz a hátsó lökös jobb része összearcolódott. A karcolások alig látszanak, csak pár kisebb van, aminél a fehér alapozás is meglátszik.

Ergo:
Konzultáltam VadMaccsal a lámpabúra ügyben. Még nem írt vissza, de remélem tud segíteni. Plusz ma elmentem a festőkhöz, azt mondták javítható a kár, valami pasztáról beszéltek, amit rákennek. Meg mutattam nekik azt a karcolást is, amit az a szájbabaszott lakatos csinált a szélvédő alatt, azt mondták, azt meg ecsettel valahogy megoldják. Ja, a harmadik meg az, hogy a hátsó lökös alatti műanyag spoiler még mindig inkognitóban van. Ha az is le lesz majd egyszer festve, majd azzal együtt ezek a hibák is javításra kerülnek.

A golfos rendszáma megvan. :)

Képek holnap.
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . 23 komment

2008.01.30. Szerda

Ma tesóm öszedobott egy rövidke videót. :D Aki felfedezi, hogy mi az utolsó alkatrész, ami még hiányzik az autóról (külső, szemmel látható elem), az nyert egy gumimacit. Talin átveheti. :)

[flash=http://www.youtube.com/v/7KETM9DvjLM&rel=1]
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 19 komment

2008.01.29. Kedd

Én Szombathelyen, még mindig.
Öcsém Sárosfán, még mindig.
Ottó szintén Sárosfán, még mindig.

Ebből csak az a következik, hogy minden festés utáni összeszerelési mutatványt tesóm végez most Ottón, aztán adja nekem a drótot ide a távolba. Az utolsó bejegyzés óta történt fontosabb akciók:

- Autó belső tere az ajtó- és tetőkárpit kivételével teljesen összeszerelve. Sajnos maradt minden a régiben, a belső tér felújítása egy következő felvonás Ottó életében

- AC pumpa alatti bakelit és tömítés lecserélve újra

- Hűtőfolyadék feltöltése, csöpögés helyének lokalizálása és megszűntetése

- Hátsó ablakkéder, hátsó csomagtartógumi, és csomagtartózár melletti beázás lokalizálása

- Lakatos által felragasztott, örökéletű első csomagtartógumi eltávozásának konstatálása

- Lemerült Akuma akksi bemérése majd lecserélése. Az új: Varta, 44Ah-s, 440-es. Buszos Petya barátunk megnyugtatására elárulom, hogy drágább volt, mint az övé. Viszont volt mellé egy ingyenes generátor bemérés, amiből kiderült, hogy megfelelően működik. Egy hónap múlva ellenőrzés.


ÉS AMI A LEGFONTOSABB:

Ma, azaz 2008. január 29-én a újra éltre kelt a BIS!!! Új akksi berakása és rövid gyújtásállítás után pöccre indult a masina. (Köszönet VadMacsnak és CsuTee-nak a tanácsokat!) A dátum azért említésre méltó, mert 2007. június 29-én, vagyis napra pontosan 7 hónapja gurult utoljára az autó saját erejéből, amikor is tesóm leadta a lakatosnak. Azóta csak tolva és vontatva változtatta a helyét...
Hengerfejtömítés és karbipucolás után - öcsém elmondása szerint - úgy megy az autó, hogy az - általam javasolt - 90-et nagyon nehéz tartani vele. Ottó nagyon be akarja hozni a több, mint fél év lemaradást. :)

Azonban szomorúan konstatálta öcsém, hogy a Polimpexes vadi új AC pumpa bakelit sajnos nem passzol, mivel túl magas, így nincs megfelelő irányítás...
Lehetőség: vagy szar, amit vettem, vagy ennyire különbözik a léges és a BIS. Le kéne gyalulni az újból, mert a régin apró repedés van.

SZÓVAL: A ma megtett 50 km-es bemutatkozása után ÖRÖ E BÓDOTTÁ. :D Ottót mindenki megcsodálta a 800 főt számláló Sárosfa cityben, még az utca végi mutter is megdícsérte, sőt a benzinkúton meg is akarták venni. :D :D :D

A LÉNYEG: A papírok nálam vannak. ;) :) :) :)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 2 fotó . 13 komment

2008.01.24. Csütörtök

Tesóm ügyködik otthon az autó körül. Pár képet is csinált telefonnal. :) Lassan Ottó eléri a végleges formáját... A motort még mindig nem sikerült beindítani a lemerült akksi miatt.
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 4 fotó . 14 komment

2008.01.20. Vasárnap

Hazaért a BIS :)

Ma eljött az a nap, amikor végre 7 hónap után újra hazakerült a kis BIS. :D Azért nem írom 189 szmájlival, mert még lesz vele sok munka, míg üzemképes lesz, és olyan lesz, amilyennek elképzeltem! Természetesen arról nem is álmodtam, hogy tökéletesen adja majd át a lakatos az összerakott autót, nem is lett úgy.

Természetesen jó öreg lakatos barátunk, Tibi, nem hazudtolta meg önmagát, megint jó alapos késéssel fejezte be azt, amit ígért. Javaslom meghallgatni a Belga: Jenő című felvételét, a Zigilemez című albumról, mintha Tibi lett volna az ötletadó.

A sztori:
Ezen a héten szerdán került Ottóka Tibihez, aki saját szavaival ígérte meg, hogy szombatra kész lesz az autó. Azt ugye 3 nap, kis jóinulattal. Pénteken öcsémnek azt mondta, hogy vasárnap délelőtt lehet menni az autóért. Ma d.e. 10-kor felhívtam, mondta, hogy délutánra már kész is a kocsi, majd ő hív. Este fél 6-kor telefonáltam, hogy mi a stájsz: még egy ajtót állít be és már kész is. Mondtam egy óra múlva ott vagyunk. Fontos fordulat: egy óra múlva ott voltunk, és KÉSZ volt az autó!

Mármint a körülményekhez képest kész...

Fogtuk Ottót, a Fabia után kötöttük és irány Sárosfa! Mivel akksi nélkül nem igazán adott fényjelzéseket a kisautó, Tibi követett minket az ő autójával, így egész tűrhető volt a negyed órás hazaút.
Este 7-re otthon is voltunk, volt a kisautóval kb. 20 közös percünk, aztán indulni kellett a vonatra Győrbe...Úgyhogy jövő hét péntekig ennyi..:(

Ahelyett, hogy mi a jó rajta, inkább azt mondom, hogy mi a hiba:

- hátsó lökös: nem fogatta fel az oldalsó patentokkal, ez rám vár

- a bal ajtózár tropa, még így "új" ajtóval meg külső kilinccsel is. Otthon van egy bontott, remélem azzal jólesz

- az első fényszórók - mint ahogy arra számítani lehetett - nem szimmetrikusak, egyik beljebb, másik kijjebb...utángyártott **** homlokfal. Valahogy megoldjuk. Az indexek azonban egész tűrhetőek.

- az első csomagtér szigetelőgumijának a felfogatásához nem voltak lyukak a csereelemeken! Emiatt Tibi felragasztotta a gumit, de szerintem valami nem kóser. Elölnézetből látszik a csomitartófedél felfogatásának a csavarja.

- Szlovákiában a műszaki és a zöldpontot az első szélvédőre ragasztják. Tibi barátunk ezeket nem tette át a régiről az újra. Ez még ránk vár.

- a pótkerék alatt fúrt két lukat, mert hiányoltam őket. De nem kezelte le őket... Ez is ránk vár.

- az ajtókat sem állította be tökéltesen, azzal még lesz egy kis mókolás

-az új homlokfalon a vonóhurok, amibe a kötelet kell akasztani, túl fent van, emiatt a karabíneres kötél leszedte a festést:(

-kiderült, hogy a hátsó lökös alatti műanyag bojler( :) ) még a festőknél van. Majd hétvégén elhozzuk :)

Távolabbi tervek:
Felnik fehérre festése, oldalsó beömlők mögötti rész feketére festése, olajbeöntősapka pirosra festése, fehér-piros elválasztás fekete vonallal kontúrozása. Meg még egy rész feketére festése, amit nem akarok elárulni ;) :) :) :)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 4 fotó . 38 komment

2008.01.13. Vasárnap

Annak ellenére, hogy ma komoly tervekkel indultam a napnak, sokminden nem valósult meg. Elhatároztam, hogy előszedem az összes otthon fellelhető alkatrészt, ami a BIS belős terét ékesíti. Gondoltam tiszítás után beszerelem őket az autóba, ha már úgy is ácsorog. Hozzákezdtem a lemosásukhoz, de az idő szorított, mert este hatkor beszéltük meg a találkát Nándyval Győrben, az alaktrészek átvétele végett. Az idő múlásával egyre szűkült a beszerelendő alkatrészek listája. Mostam őket alaposan, fél év mellékvágány után volt is rajtuk elég retek. Végül bepakoltam a kocsiba a "bentmaradtakat", de csak fél 5-kor sikerült elindulni otthonról, ami kizárta annak lehetőségét, hogy még ezeket be is szereljem ma a gépbe. Úgyhogy végül az történt, hogy Vincebáéknál kipakoltam a garázsba a hátsó üléstámlát, a motortérfedőt, a csigaventit, az első radiátort meg a hátsó biztonsági öveket, azzal a megjegyzéssel, hogy majd jövő héten beszerelem őket.

Máris indultunk Győrbe, ahol rövid GTA-s intróként követtünk egy narancssárga Polskit a gyárvárosi éjszkában, így eljutottunk Nándyékhoz, aki némi anyagi juttatás fejében átadott egy nagy téglalap alakú tárgyat és több kisebb alkatrészt is. Ezek pénteken kerültek tulajdonába, amikor elhozták őket a Polimpextől.

Ezek után elindultam délnyugatnak, meglátogatni a jó öreg vizsgaidőszakot. :D

Pár kép... :)


Kérdés a hozzáértőkhöz:
- mivel tudnám eltűntetni a piros festéket a fekete tükrőkről? Lágy smirgli?
- A BIS első radiátorában hogy kéne kinéznie a pollenszűrőnek vagy minek? Mert az enyém kaputt (5. kép)
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 13 fotó . 5 komment

2008.01.12. Szombat

Most végre kellőképpen lefáradt az agyam a sok hsz és blogbejegyzés elolvasása után, úgyhogy szentelek pár sort a mai napom emlékének.

Épp ma van egy hete, hogy az autó festése elkészült. Utána rögtön Vincebácsiékhoz került Ottó, ahol azóta is van. Az akkori tervezett pogram szerint másnap berakta volna a mocit az öreg, és ment volna vissza a gép a lakatoshoz, összerakásra.
Természetesen az eddig mindig óraműpontossággal működő Vince bácsi is kivette a szabit, és sajnos nem tudta az ígérteket betartani, bizonyos problémák miatt. Tehát a kocsi és a moci azóta is egymás mellett vártak.

Ezek fényében a mai nap úgy alakult, hogy én szkeptikus voltam, öcsém meg vállakozókedvű, szóval rábeszélt, hogy annak ellenére, hogy Vincebá nincs ma otthon, tegyük be a mocit, bónusznak felvetette, hogy megpróbálhatnánk beindítani.

Belementem, úgyhogy 11-kor felkeredtem, és elmentem megcsodálni élőben az új festést a kocsimon, többek között... Természetesen kb. 10 perc után jutott eszembe, hogy a fényképezőmasinát meg itthon felejtettem. Na mindegy, majd telefonnal... Szerencsére tudtam is szerválni egy Sony Ericsson spéci telót, amin 3,2 megapixeles fényképező van, szóval azzal készültek a képek.

Az egy hete előzetesbe küldött 3 fénykép 469-szeres megnézése után már nagyon kíváncsi voltam, milyen a szín élőben. :) Benyitottam a garázsba, csodálatos látvány tárult elém. :D Nem hittem a szememnek, nagyon más volt a szín, mint ahogy a 3 fényképről lejött. Kijelenthetem, hogy ez az a szín, amit elképzeltem magamnak, illetve Ottónak! Igazi piros, élénk, tüzes, sportos. :D Bár kétlem, hogy mindez az ide feltöltött képekről lejön, mert sokat csal a gép, meg a monitor. Márkahű színt választottam, mert a FIAT árnyalatok közül való, a teteje pedig minden árnyalat nélküli alap fehér. Megcsodáltam a két szín elválasztását, nagyon jól sikerült a legtöbb helyen. Azzal a plusz ténnyel, hogy lesz még a két szín közt egy fekete választóvonal, tökéletesnek mondható.
A műanyag cuccok (légbeömlő(k) oldalt, elöl, külső visszapillantótükrök) és az ablaktörlőkarok mind fényes feketére lettek lefestve, amitől először óckodtam, de most az a véleményem, hogy így is nagyon jó, és illik a fényes piroshoz.

Körbejártam 15-ször Ottót, csináltam pár képet, majd egy nagy lélegzetvétel után nekiálltunk a motornak. Felbakoltuk a váltót, rátoltuk a mocit, nagyjából összecsavaroztuk, azt is alátámasztottuk, feltettük a hátfalat. "Ha ki tudtuk szedni, vissza is menni fog" filozófiával végiggondolva minden lépést, szépen haladva tulajdonképpen probléma nélkül sikerült visszatennünk a mocit. Terméstesen a BIS most is megmutatta mit tud: a hátfal bal részén lévő 3 tartócsavarhoz egyszerűen képtelenség hozzáférni a hűtő miatt. De végül is minden a helyére került, kivéve a kis plé takaróbigyó, ami váltóharang és a motor közt van. Valahova jó helyre elraktam. Ezek után megtologattuk a gépet négyesben, szépen hallatszott a dugót szuszogása, éreztem, hogy jó helyen vannak. :D

Persze a kíváncsiság furdalt bennünket: meg kéne már hallgatni a rég nem hallott BIS hangot. Úgyhogy annak ellenére, hogy sem akksi, sem indítókulcs (és a helye, ahova be kéne dugni) nem volt az autóban, neki láttunk. Tesóm a villamos szaki (autodidakta), spontán bikázó cuccot dobott össze egy heggesztőgép meg egy régi polski akssikábelből, és indult a bikázás, szikra volt, tesóm baszogatta a startkábeleket, mint az akciófilmekben (már többször is indította így be a gépet. :) ), de a moci nem akart életre kelni. Gondoltuk nem vacakolunk vele feleslegbe, inkább megvárjuk, míg teljesen össze lesz szerelve a gép, majd utána, hozzáértőbb emberekkel.

Ezek után lemostam a két lököst, mert a külső felük szép pirosra lett lefestve, de a belsejük fekete és elég retkes maradt. Gondoltam ne legyenek már úgy visszatéve.

Majd felhívtam a lakatost, akivel MEGÍGÉRTETTEM, hogy egy hét múlva kész lesz a gép. Holnap azért nem vihetjük hozzá, mert két autó áll a garázsában, és kint meg nem maradhat a kisautó. Szerda környékén eltakarodik az audi, és mehet a Kispolski, azt mondta, jövő hét szombatra kész lesz. Szóval most már majdnem csak rajta múlik az autóm elkészülte. (épp ezért vagyok kissé ideges.:()

Ezek után nem volt mit tenni, kissé alulteljesítve nyugtáztuk a napot, de pozitívum, hhogy megint előrelépett egy kicsivel az autóka a gyógyulás útján.

Hogy a hibákról is beszéljek kicsit:
 - Valszeg úgy számoltak a festők, hogy lesz műanyag lista az esőereszen, így a belső részén eléggé elnagyolták a fehérre festést. Meglátjuk...
 - minden kábelköteg az utastérben szép piros lett (én hülyeségem volt...)
 - a hátsó lökösből nem vették ki a rendszámtáblavilágítást festés előtt
 - padlólemezből nem vették ki a dugókat, azokat is lefestették
 - a két légfilterházzal együtt az olajbeöntő sapkája is fekete lett...piros helyett
 - a motortér-nyílás peremén eléggé elnagyolták a festést
 - a pótkerék alatti részen nincs vízkieresztő lyuk (lakatos hibája)
 - kisebb pontocskákban hibák a festésen. Nem láttam még frissen festett autót, nem tudom mekkora hibák ezek.
 - a hátsó kerekek mögött nincs lyuk a lökösök tartósínjeinek felfogatására (lakatos hibája)

Ennyit egyelőre, és végül, de nem utolsó sorban a fényképek:


Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 23 fotó . 25 komment

2008.01.10. Csütörtök

"Ezt láttam ma" című rovat következik:

Hazudtam, mert nem is ma láttam, de akkor is. Az egyik helyi hipermárket előtt láttam meg ezt a szépséget. Régebben már egyszer láttam futólag, most viszont fényképeket is tudtam készíteni, igaz csak telefonnal.

Nagyon szép állapotban van a kis gép, ha minden igaz, Fiat 133. Fasza vonallal van a két szín elválasztva, nem matrica, hanem festett. Jól megnéztem magamnak, hátha tanulhatok belőle.

Itt van pár kép:
Horváth András @ . 5 fotó . 13 komment

2008.01.09. Szerda

Új fejleményekkel nem tudok szolgálni az autóm összeszerelésével kapcsolatban, de mindenképpen fel akarom itt jegyezni, hogy 2005. január 9-én, egy vasárnapi napon így estefelé tájt indultunk el Polski-nézőbe egyik ismerősünkhöz. Rövid ismerkedés után még aznap meg is vettük ezt a BIS-nek nevezett piros csodagépet: épp ma van ennek 3 éve! :D

2005. december 9. előtt egyszer láttam a gépet, akkor is sötétben, mint a megvétel napján. Már akkor is elmesélte nekem az előző tulaj, hogy ez nem akármilyen Polski, mert ez olasz és vízhűtéses motorja van. ;) :D Gondoltam: "Mé'? A rendes Polskiknak meg léges? Olyan motor is van?" (na ez tükrözi, mennyit tudtam akkoriban a Polskikról ;) ).
Természetesen nem hagyott nyugodni, hogy mi ez a vízhűtéses dolog, úgyhogy rákerestem a neten, és így jutottam el többek között a www.fiat126.hu -ra is, ahol többek között kiderült, hogy mit is takar ez a sejtelmes "126BIS" művésznév.

És elkezdődött a közös történetünk... :)

2008.01.05. Szombat

A mai nap megérkeztek a képek, amiket tesóm csinált a telefonjával. :D Nem igazán látszik rajtuk, milyen is igazából az a bizonyos piros, de öcsémgyerek azt mondta, hogy olyan ferráris piros. A homlokfalon megcsillanó szín picit mást mutat, de a neonfény meg a garázshomály csalóka. Mindegy, jövő héten kiderül minden! Nekem már most tetszik!

Az eredeti terv szerint ma máris ment volna Ottó a lakatoshoz vissza, aki visszarakta volna belé az ablakokat meg a többi nála lévő cuccot, de kiderült, hogy - meglepő módon - ki kell mennie Németországba, ahonnan csak jövő hét szerdán jön haza. De pont véletlenül arra járt a pár házzal arrébb lakó Vince bácsi, aki elkezdett akaratoskodni, hogy márpedig neki semmi dolga holnap, és ha a lakatoshoz úgysem mehet vissza az autó, akkor ő legalább visszateheti a motort a kocsiba. Tehát a pogram úgy alakult, hogy most a kocsi nála van és holnap ha minden jól megy, kiderül, hogy a motor működőképes-e.

Most úgy tűnik, hogy az egyetlen gebasz az, hogy a műanyag légbeömlőtakarókat nem matt feketével festették le, hanem fényessel. Plusz még egyelőre a felnik és a dísztárcsák sem fehérek, ez még a jövő zenéje, majd beszélek a festőkkel.




Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 1 fotó . 2 komment

2008.01.04. Péntek

Nemrég jelentette be öcsém a nagy hírt, hogy elkészült az autóm festése!!!:D :D :D Mint sok eseménykor, most sem tudok személyesen ott lenni, mivel a kocsit ott, én meg 150 kilométernyire tőle.:( A vizsgaidőszak természesen bekavar, úgyhogy leghamarabb jövő hét szerdán megyek haza, valószínűleg csütörtökön találkozom a BIS-szel meg a motorjával is, és reményeim szerint újra együtt folytathatják majd életüket. :D

Fényképpel talán holnap tudok szolgálni, ha öcsém küld, aztán részeletesebb fotókkal meg a jövő héten. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen élőben a kiválaszott az a bizonyos piros szín! :D

:D :D :D
Horváth András @ . Fiat 126 BIS . 3 fotó . 24 komment